Σάββατο 16 Απριλίου 2016

JESSICA: ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ









Image result for allman brothers brothers and sisters









Η  Άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Όσο και η κατάσταση των πραγμάτων προσπαθεί να μας οδηγήσει στη μιζέρια και στη θλίψη δεν θα μπορέσει ποτέ να σκεπάσει τον λαμπερό ήλιο το γαλανό ουρανό και την οργιαστική αναγέννηση της φύσης. Μιας έκρηξης χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων. Οι άνθρωποι, κομμάτι αυτού του κόσμου, δεν μένουν ανεπηρέαστοι. Ξυπνάει μέσα τους η έμφυτη τάση για επαφή με τη φύση, να βρεθούν κοντά σε αυτήν και να συμμετάσχουν στη γιορτή. Τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω και αποδράσεις στην εξοχή σχεδιάζονται. Αυτή την εποχή μ΄αρέσει να ακούω τραγούδια από το Νότο. Μια περιοχή που μοιάζει αρκετά με την Ελλάδα και στην οποία ζουν μουσικοί που ταιριάζουν πολύ τα χνώτα τους με τα δικά μας. Ίσως φταίει ο λαμπερός ήλιος που ανοίγει τα ίδια παράθυρα της ψυχής τόσο εδώ όσο και εκεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Southern rock έχει πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα. Τραγούδια ταξιδιάρικα, γεμάτα ήλιο, γαλανό ουρανό,  και έρωτες. Ένα μείγμα μπλουζ, καντρυ και ροκ΄ν΄ρολ , κιθάρες με λαμπερό ήχο και γεμάτο ήχο.


Ένα από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Wall Street Journal ως «ένα πραγματικό εθνικό κειμήλιο» για της ΗΠΑ, είναι το τραγούδι των Allman Brothers Band, Jessica.
Το Jessica είναι μια σύνθεση του κιθαρίστα του συγκροτήματος, Dickey Betts και περιέχεται στον 4ο δίσκο τους με τίτλο  Brothers and Sisters του 1973.
Το τραγούδι είναι ένας φόρος τιμής προς του Gypsy jazz κιθαρίστα Django Reinhardt, υπό την έννοια ότι είχε σχεδιαστεί για να παίζεται χρησιμοποιώντας μόνο δύο δάχτυλα από το αριστερό χέρι. (Όπως δηλ. έπαιζε ο θρυλικός Django, λογω του ατυχήματος που είχε και το οποίο έγινε η αιτία να αχρηστευθούν τα υπόλοιπα δάκτυλα του αριστερού του χεριού. )
Ο τίτλος του τραγουδιού φέρνει το όνομα της κόρης του συνθέτη, Jessica Betts, η οποία ήταν βρέφος όταν γράφτηκε. Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του από τον πατέρα της στο αγρόκτημα του συγκροτήματος στην Τζώρτζια, η μικρή Jessica αναπηδούσε ακολουθώντας τη μελωδία και αυτή την κίνηση προσπάθησε να περάσει ο Betts μέσα στη μελωδία του τραγουδιού.
Όπως και να έχει το τραγούδι είναι ένα τραγούδι χαράς που ταιριάζει απόλυτα με την ανοιξιάτικη διάθεση που σιγά- σιγά μας κυριεύει.

Ακούστε το τραγούδι εδώ:




ALLMAN BROTHERS BAND FAMILIES (GEORGIA 1973)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου