Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΕΦΥΓΕ Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ LONNIE MACK














Η απώλεια του Prince επισκίασε όλη την μουσική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Έτσι πέρασε σχεδόν απαρατήρητος ο θάνατος ,από φυσικά αίτια, του 74χρονου πρωτοπόρου ηλεκτρικού κιθαρίστα , Lonnie Mack.
Ο Lonnie Mack εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1963 με δύο ορχηστρικά κομμάτια που έθεσαν τις βάσεις για το μπλουζ ροκ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι ο Lonnie Mack ήταν αυτός που εφεύρε  το μπλουζ ροκ και εισήγαγε τις τεχνικές των σόλο αυτού του ιδιώματος.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι ηχογραφήσεις του ήταν μια σημαντική επιρροή για πολλούς εξέχοντες ροκ κιθαρίστες, συμπεριλαμβανομένου του Stevie Ray Vaughan, Jeff Beck, Duane Allman, Dickie Betts και Ted Nugent. Σύμφωνα με το περιοδικό Guitar World, τα πρώιμα σόλο του Mack επηρέασαν κάθε μεγάλο σολίστ της ροκ κιθάρας, από το 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1980, από το "Clapton μέχρι τον Allman και τον Vaughan"  και από Nugent μέχρι τον Bloomfield.


Ακούστε ένα από τα πιο γνωστά και επιδραστικά του τραγούδια που ηχογραφήθηκε το 1963. Μοιάζει πολύ με το στυλ του Stevie Ray Vaughan;  Έχετε δίκιο μόνο που ο Vaughan παρουσιάστηκε στη δισκογραφία 20 χρόνια αργότερα.


Ο  Mack πέρα από τους 13 προσωπικούς δίσκους, ηχογράφησε και με τους  Doors, Stevie Ray Vaughan, James Brown, Freddie King, ο Joe Simon, Ronnie Hawkins, Albert Collins, Roy Buchanan, κ.α.

Η FLYING-V #7

Αξίζει κάποιος να αναφερθεί και στην κιθάρα του Lonnie Mack, που θεωρείται μια από τις 20 πιο εμβληματικές κιθάρες της μουσικής. Πρόκειται για μια Gibson Flying V του 1958 με αριθμό σειράς παραγωγής 7!  Αφού πειραματίστηκε με τις Fender Telecaster   Stratocaster, κατέληξε στο εν λόγω μοντέλο γιατί ο ήχος του έμοιαζε πολύ με αυτόν της Les Paul, και το σχήμα του ( σχήμα βέλους) παρέπεμπε στη καταγωγή του, αφού είχε σκωτσέζικες και ινδιάνικες ρίζες.
Την κιθάρα αυτή δεν την αποχωρίστηκε ποτέ. Σήμερα θεωρείται από τα πιο σπουδαία συλλεκτικά κομμάτια.
Ο Lonnie Mack την τελευταία δεκαετία είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου