Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ












Έφυγε χθες από τη ζωή, στο σπίτι του στο Νάσβιλ, ο Scotty Moore ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες του ροκ εντ ρολ σε ηλικία 84 ετών . O Scotty Moore υπήρξε για πολλά χρόνια ο κιθαρίστας του  Elvis Presley και ηχογράφησε μαζί του δεκάδες τραγούδια. Τα αίτια του θανάτου του είναι προς το παρόν άγνωστα, αλλά έγινε γνωστό ότι η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση  τους τελευταίους μήνες. Η Karen Fontana, η σύζυγος του ντράμερ D.J. Fontana, επιβεβαίωσε  το θάνατο του Moore  στο περιοδικό Rolling Stone.


Ο  Moore γεννήθηκε στο Gadsden του Τενεσί, και άρχισε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των οκτώ ετών. Μετά από μια σύντομη θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, μετακόμισε στο Μέμφις και  δημιούργησε το γκρουπ Starlite Wrangers με τον μπασίστα Bill Black. Το 1954, o ιμπρεσάριος της Sun Records, Sam Phillips  συνδύασε τους δύο μουσικούς με τον νεαρό Elvis Presley. Μαζί, θα ηχογραφήσουν το πρώτο τραγούδι του Presley  το κλασικό Thats All Right Mama.  Αυτή η ηχογράφηση έμελλε να μείνει ιστορική αφού από αυτήν γεννήθηκε το ροκ εντ ρολ και το φαινόμενο του Ελβις.

Photo published for Scotty Moore, Elvis Presley Guitarist, Dead at 84

Ο Moore, ο Black και o ντράμερ D.J. Fontana θα αποτελέσουν σύντομα τους Blue Moon Boys, ένα γκρουπ που θα στηρίξει Presley σε δεκάδες θρυλικά rock & roll τραγούδια μέσα στην επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των "Heartbreak Hotel», «Mystery Train" "Blue Suede Shoes", "Hound Dog" "Jailhouse Rock" κ.α.

Moore, με τους Blue Moon Boys, θα εμφανιστεί επίσης σε τέσσερις από τις ταινίες Presley: Jailhouse Rock, Loving You, King Creole και G.I. Blues. Το 1964, ο Phillips θα απολύσει τον Moore επειδή ηχογράφησε ένα προσωπικό δίσκο. Ωστόσο, ο Presley θα ξαναβρεθεί μαζί του όπως και με τον ντράμερ D.J. Fontana το 1968 για την ανάγκη των γυρισμάτων του θρυλικού Comeback Special. Απόντας από την επανένωση ήταν ο μπασίστας Bill Black που είχε πεθάνει το 1965.

Το μοναδικό στυλ του Moore , ένα μίγμα μπλουζ, κάντρυ και ροκαμπίλι, το οποίο έπαιζε με μια  Gibson Super 400, στις κλασικές ηχογραφήσεις του Presley ενέπνευσε τις γενιές των μελλοντικών κιθαριστών.
«Όταν άκουσα “Heartbreak Hotel”, ήξερα πλέον τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Ήταν τόσο ξεκάθαρο όσο το φως της ημέρας. Το μόνο που ήθελα να κάνω στον κόσμο ήταν να είμαι σε θέση να παίξω και να ακούγεται σαν τον Scotty. Όλοι οι άλλοι ήθελαν να είναι Elvis, εγώ ήθελα να είμαι Scotty." Γράφει ο Keith Richards στην αυτοβιογραφία του.
Εκτός  από τον Presley, ο Moore συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Richards, Ringo Starr, ο Carl Perkins, Jeff Beck, Levon Helm, Ronnie Wood  Eric Clapton, Marc Knopfler κ.α. Ο Moore  βρίσκεται στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες του Rolling Stone. Επίσης ήταν ο πρώτος που εισήλθε στο Rock and Roll Hall of Fame εγκαινιάζοντας την κατηγορία: μουσικοί των στούντιο. Δηλαδή αυτών των μουσικών  που έχουν περάσει τη σταδιοδρομία τους έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, και αποτελούν την στήριξη για σημαντικούς καλλιτέχνες τόσο στις ηχογραφήσεις όσο και στις συναυλίες.




Αποτέλεσμα εικόνας για scotty moore

πηγή : rolling stone magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου