Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΣ : Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ










Τον Τάσο Μπουσδούκο τον γνωρίζω τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας σεμνός άνθρωπος που καταφέρνει μέσα από σκληρό αγώνα να πραγματοποιεί τα όνειρά του. Πέρα από την καλλιτεχνική του αξία αυτό που με έχει εντυπωσιάσει στον Τάσο είναι η θέλησή του να εκφράζεται μέσα από την ζωγραφική του παρά τις αντίξοοες συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει στις μέρες που διανύουμε μας όλοι ως κάτοικοι αυτής της χώρας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Για μένα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση, το οποίο  αποδεικνύει καθημερινά ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να βάζεις  ρεαλιστικούς στόχους και να έχεις τη θέληση να παλέψεις για αυτούς.
Νομίζω είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχει καταφέρει να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά πραγματικά και στο βαθμό που του το επιτρέπουν οι συνθήκες





 
Η αφορμή για αυτό το μικρό σημείωμα στάθηκε ένα άρθρο στο ιστολόγιο του Νίκου Μουρατίδη (www.nikosonline.gr) το οποίο παραθέτω παρακάτω ώστε να γνωρίσετε τον Τάσο Μπουσδούκο και το έργο του:

 


Ο Τάσος Μπουσδούκος γεννήθηκε στην Γερμανία το 1974 και μεγάλωσε στην Βασιλική Καλαμπάκας, στην σκιά των Μετεώρων. Σπούδασε λογιστική αλλά έχοντας μέσα του το μικρόβιο του καλλιτέχνη, άρχισε να ζωγραφίζει, σαν μια εσωτερική του ανάγκη. Αυτή η ενασχόληση του, τον οδήγησε το 2014 να μπει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας.
Το εικαστικό του έργο με αφετηρία τον Σουρεαλισμό και μια ιδιαίτερη αγάπη στον Salvador Dali, προχώρησε σε άλλα μονοπάτια εξερεύνησης και κατανόησης της πραγματικότητας. Άλλοτε με χαρακτήρα παραστατικό και άλλοτε τελείως αφαιρετικό, του άρεσε να δίνει το στίγμα για μία άλλη εικονική πραγματικότητα. Μία συνεχής παλινδρόμηση ανάμεσα στην αφαίρεση και στον ρεαλισμό. Ακολουθώντας εκλεκτικά διαφορετικές τεχνοτροπίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του έργου, επηρεάζεται από μεγάλους δάσκαλους και δημιουργεί την δική του προσωπική εικαστική γλώσσα. Επιπλέον ο Τάσος είναι ένας άνθρωπος που επιθυμεί περισσότερη καλλιτεχνική καλλιέργεια και κουλτούρα στα σχολεία.
Ξεκίνησε να δουλεύει σοβαρά και εντατικά από τα 25 του, πιστεύοντας ότι η ζωγραφική είναι ένας μαγικός κόσμος που εσύ βάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού και εσύ μόνος σου ψάχνεις να βρεις τις λύσεις. Αυτόν τον οδήγησε να βρει το στίγμα του και επίσης να ασχοληθεί και να πειραματιστεί με νέες ιδέες και υλικά, γλυπτά από σίδερο και τρισδιάστατες κατασκευές.
Ο ίδιος που κατατάσσει την ζωγραφική του; 
«Στην τέχνη δεν πρέπει να υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Η συνεχής έρευνα και οι πειραματισμοί υλικών με οδηγούν συνεχώς σε καινούρια μονοπάτια δημιουργίας, ψάχνοντας για την ουτοπία του έργου. Άλλες φορές νιώθω την ανάγκη να εκφράσω το λόγο δημιουργίας του έργου και άλλοτε θέλω ο θεατής να ταξιδέψει μόνος του συναντώντας το δικό του κόσμο. Είμαι λάτρης των χρωμάτων και βρίσκομαι σε μία συνεχή παλινδρόμηση από την παραστατικότητα με εξπρεσιονιστικές τάσεις στην ανεικονική πραγματικότητα, ανάλογα με την ψυχική μου διάθεση αλλά και το λόγο ύπαρξης του έργου. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν φραγμοί και με εκφράζουν ισόποσα και τα δύο.»


Για περισσότερα, επισκεφτείτε το προφίλ του Τάσου στο Facebook



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου