Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ











Ελλάδα Ιούνιος 2016. Ώρα 10 το βράδυ. Κάθομαι στο πεζοδρόμιο ενός  συνοικιακού δρόμου με φίλους. Έχουμε βγάλει ένα τραπεζάκι έξω και συζητάμε πίνοντας μια μπύρα. Παρατηρώ ότι εδώ και ώρα δεν έχει περάσει αυτοκίνητο ούτε καν παπάκι. Στο απέναντι σπίτι μια οικογένεια κάθεται στο μπαλκόνι. Συζητούν ήρεμα. Μπορώ να ακούσω σκόρπιες λέξεις από τις κουβέντες τους. Τότε διαπιστώνω ότι η ησυχία που απλώνεται παντού δεν ταιριάζει με την ώρα και την εποχή. Η εικόνα παραπέμπει στην περίοδο διακοπών Αυγούστου και  σε η ώρα, περασμένα μεσάνυχτα. Κοιτώ γύρω μου και βλέπω φωτισμένα διαμερίσματα. Άδεια μπαλκόνια, αν και κάνει ζέστη. Περιέργως δεν ακούγεται κανένας ήχος από τηλεόραση. Σιωπή παντού. Εκτός από οχήματα, δεν κυκλοφορούν ούτε πεζοί. Κάνω μια γρήγορη αναδρομή στα περασμένα χρόνια. Τέτοια ώρα και εποχή το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου έσφυζε από την ανθρώπινη παρουσία. Αναρωτιέμαι. Που χάθηκαν όλοι;


Ο νους μου πάει αυτόματα στη Γαλλία, η οποία ζει μέρες που θυμίζουν έντονα την εξέγερση του Μάη του ΄68. Ο φόβος των Γάλλων είναι να μη πάθουν ότι οι Έλληνες. Αυτό που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία (τα εργασιακά δικαιώματα) έχει χαθεί προ πολλού για την Ελλάδα.
Η σκέψη γυρίζει πίσω  στο 1968. Εδώ στην Ελλάδα είχαμε δικτατορία. Τότε που όλη η Ευρώπη άλλαζε, εμείς εδώ ζούσαμε στο πνεύμα της εθνοσωτήριου επαναστάσεως.  Είχαμε γλυτώσει από τον κομμουνιστικό κίνδυνο που όπως αποδείχτηκε πολύ αργότερα αυτός ο κίνδυνος δεν υπήρξε ποτέ. Σήμερα ζούμε μια άλλη επανάσταση. Έχουμε μετατραπεί σε αποικία. Βέβαια παραμείναμε στο ευρώ και την Ευρώπη. Γλιτώσαμε από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα που είναι πλέον ο σύγχρονος κίνδυνος από τον οποίο κινδυνεύει η Ελλάδα, σύμφωνα με αυτούς που κυβερνούν τα τελευταία 6 χρόνια. Τον απομονωτισμό από την Ευρώπη δεν είμαι σίγουρος αν τον έχουμε αποφύγει. Όπως δεν αποφύγαμε να μετατραπούμε σε τριτοκοσμική χώρα.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επισκέφτηκε την Αθήνα. Δήλωσε εντυπωσιασμένος με την απόλυτη σιγή και τάξη που επικρατεί στην Ελλάδα και ζήλεψε τις επιδόσεις του Τσίπρα που κατάφερε να περάσει  έναν ισοπεδωτικό νόμο  7500 σελίδων από την βουλή χωρίς να ανοίξει μύτη.
Οι ειδήσεις από την Γαλλία έρχονται με το σταγονόμετρο όπως τότε το 1968. Παρόλα αυτά και μέσω διαδικτύου όποιος θέλει να ενημερωθεί, ενημερώνεται. Όπως παλιά που μπορούσε  να συντονιστεί κάποιος με την συχνότητα του BBC και της Deutsche Welle και να ακούσει πραγματικές ειδήσεις. Χάρις το διαδίκτυο λοιπόν, θα παρακολουθήσουμε 2 βίντεο. Στο πρώτο θα δούμε τι συμβαίνει αυτό τον καιρό στη Γαλλία . Στο δεύτερο τι συμβαίνει στην Ελλάδα, μέσα από τα πλάνα μια σατυρικής, υποτίθεται, εκπομπής. Παρακολουθείστε με προσοχή την κατήφεια στα πρόσωπα των  παρουσιαστών, τα ειρωνικά σχόλια καθώς και τα πικρά τους χαμόγελα καθώς παρουσιάζουν μέσα από αδιάψευστα βίντεο τα έργα και τις ημέρες της  τελευταίας  Ελληνικής Κυβέρνησης.



Για τους γαλλομαθείς υπάρχουν εξαιρετικά ντοκουμέντα στο you tube της Line press που δεν μπορώ να αναρτήσω γιατί τα πνευματικά δικαιώματα που έχουν, απαγορεύουν κάτι τέτοιο.(Loi Travail. Très violente manifestation / Paris - France 26 mai 2016)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου