Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ;

















Ο Θόδωρος Μαραγκός είναι ένας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης. Η ταινία του Μάθε παιδί μου γράμματα αποτέλεσε σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο περίφημος πλέον μονόλογος του αείμνηστου Κώστα Τσάκωνα είναι κλασσικός και κυκλοφορεί σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους. Μια προφητική φωνή που δεν της δόθηκε η πρέπουσα σημασία την στιγμή που έπρεπε. Πέρασαν 35 χρόνια από τότε. Σήμερα όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τον μονόλογο του Τσάκωνα…μόνο που είναι πλέον αργά.




Το 2008 ο Μαραγκός έκανε την ταινία  Ισοβίτες. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Μουρίκης, Σπυριδάκης. Οι διάλογοι αποκαλυπτικοί και καίριοι. Ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές εξασφάλιζαν την σίγουρη επιτυχία της ταινίας. Όμως η ταινία δεν παίχτηκε ποτέ στους κινηματογράφους! Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σκηνοθέτη πολεμήθηκε από το υπάρχον σύστημα και αποτέλεσε μεγάλη οικονομική ζημία για τον ίδιο και την παραγωγή. Η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο youtube, ανεβασμένη από τον ίδιο τον Σκηνοθέτη, σε μια προσπάθεια να φτάσει η ταινία του στην κοινωνία. Παρότι ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη (προβλήθηκε μόνο σε 3 ανεξάρτητους - εκείνη την εποχή - κινηματογράφους), η ταινία είχε εξαιρετικά μεγάλη αποδοχή από το κοινό, για τις αλήθειες που προέβαλλε και το σουρεαλιστικό χιούμορ της.
Αποκαλυπτική είναι η ερώτηση που γίνεται προς το τέλος της ταινίας από τον Σπυριδάκη προς τον Μουρίκη: Γιατί αξίζεις να είσαι ελεύθερος;  Η απάντηση εξίσου…
Γράφει ο Νίνος Φενεκ Μικελίδης στην Ελευθεροτυπία:
«…Πρωταγωνιστές δύο εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα άντρες. Ο ένας (ένας απολαυστικός Σπυριδάκης) αγανακτισμένος από όσα βλέπει να συμβαίνουν γύρω του, αποφασίζει να κλειστεί εθελουσίως στη φυλακή για ν’ αποδείξει πως σε μια περίοδο όπου κυβέρνηση και πολιτικοί καταδυναστεύουν τους πάντες και τα πάντα, καλύτερα είναι να βρίσκεσαι στη στενή παρά έξω. Ο άλλος (ένας το ίδιο απολαυστικός Μουρίκης), που ζει κυριολεκτικά στο δρόμο, μεταφέροντας μες στην νταλίκα του προϊόντα από την επαρχία στην κεντρική αγορά, και που δεν μπορεί να μείνει δευτερόλεπτο στη φυλακή, βρίσκεται, αν και αθώος, ισοβίτης με τον άλλο, κι ο μόνος τρόπος για να βγει είναι ν’ αποδείξει γιατί αξίζει η ελευθερία του.
Ο Μαραγκός ακολουθεί τους δύο πρωταγωνιστές του στην παράλληλη πορεία τους, μέσα από μια σειρά σκηνές με χιουμοριστικά απρόοπτα, με στόχο να αναδειχθούν η ασυναρτησία, ο δογματισμός, η αδιαφορία αλλά και η κοινωνική καταπίεση -από τις πιο απολαυστικές σκηνές, εκείνη με τους δύο κυνηγούς που ψάχνουν για θήραμα σ’ ένα καμένο δάσος ή εκείνες με τον Σπυριδάκη να σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να επιστρέψει στη φυλακή. Αν σας αρέσει το χιούμορ -κάτι που χρειαζόμαστε ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες- η ταινία είναι για σας. Χιούμορ που, σύμφωνα με το σκηνοθέτη της, είναι «άρρηκτα δεμένο με το περιεχόμενο της ελευθερίας». Μιας ελευθερίας που διαρκώς συρρικνώνεται γύρω μας…»
 



 Η ταινία συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και βραβεύτηκε στο Athens International Film Festival του Ohio

Η ταινία εδώ: https://youtu.be/DCb-ztLKRU0





Ο Μαραγκός παρόλο που έπαθε μεγάλη οικονομική ζημιά από τους Ισοβίτες δεν το έβαλε κάτω. Με ελάχιστα οικονομικά και τεχνικά μέσα έκανε μια νέα ταινία – ντοκιμαντέρ που είναι μια κραυγή οργής και αγανάκτησης για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τους  Έλληνες στην εποχή των μνημονίων.
Η ταινία έχει τίτλο: ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ, και παίζεται μόνο σε πολιτιστικά κέντρα, αφού οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι ερμητικά κλειστές για τέτοιου είδους ταινίες.
Σε αυτή την ταινία εμφανίζεται για τελευταία φορά και ο αείμνηστος Κώστας Τσάκωνας, εμφανώς καταβεβλημένος από την αρρώστια.
Λέει ο σκηνοθέτης προλογίζοντας την ταινία:
«Αγαπητοί φίλες και φίλοι, όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην δημιουργία αυτής της ταινίας, είχαμε την ανάγκη να καταθέσουμε τον προσωπικό μας λόγο, γι΄ αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Και ο κινηματογράφος και οι καλλιτέχνες έχουν χρέος να πάρουν θέση και να σταθούν στο πλάι του ελληνικού λαού. Το ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ είναι μια ανεξάρτητη ταινία μηδαμινού προϋπολογισμού που έγινε με τις δικές μας δυνάμεις.
Ο σκοπός της είναι να προβληθεί, τόσο μέσα στην χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. Δείχνει μια άλλη πραγματικότητα, απ΄ αυτήν που δείχνουν τα ΜΜΕ και αποπροσανατολίζουν τους Έλληνες στο εσωτερικό και τους δυσφημούν στο εξωτερικό.
Το ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ είναι η εικόνα του δημοκρατικού και περήφανου λαού μας, σε αντίθεση με αυτήν της προηγούμενης προσκυνημένης ηγεσίας του.
Είναι μια ταινία που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Δώσαμε μεγάλη σημασία στην καλλιτεχνική της μορφή και επιδιώξαμε να έχει κινηματογραφικό ενδιαφέρον με πλοκή και δράση χωρίς ωστόσο να λείπει και το χιούμορ»



Αναρτώ το τρέιλερ της ταινίας που προσωπικά με συγκλόνισε:

Εδώ η συγκινητική πρεμιέρα της ταινίας η οποία έγινε σε ένα εγκαταλελειμμένο θεατράκι σε ένα βουνό πάνω από τους Αγίους Θεοδώρους








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου