Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

BLACKIE: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ "ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑΣ"










Σήμερα θα σας διηγηθώ μια διαφορετική ιστορία που μοιάζει με παραμύθι χωρίς φυσικά να είναι. Είναι η ιστορία μιας ταπεινής κιθάρας αξίας μόλις με τα βίας 300 δολαρίων η οποία μεταμορφώθηκε σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες κιθάρες στην ιστορία του ροκ και του μπλουζ. Έφτασε δε να πουληθεί αρκετά χρόνια μετά την «συνταξιοδότησή» της στο αστρονομικό ποσό των 959.500 δολαρίων.
Πρόκειται για την « Blackie».  Μια μαύρη Fender Stratocaster που την χρησιμοποίησε ο  Eric Clapton ως βασική του κιθάρα για τουλάχιστον μια δεκαπενταετία. Από το 1970 μέχρι το 1985.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Ο Eric Clapton επηρεασμένος από τον ήχο της κιθάρας του Jimi Hendrix αλλά και του συμπαίκτη του στους Blind Faith, Steve Winwood, αποφασίζει να αλλάξει κιθάρα και να χρησιμοποιήσει και αυτός μια Fender Stratocaster, όπως οι προαναφερθέντες. Αγοράζει μια μεταχειρισμένη Fender Stratocaster  μοντέλο του 1956 (s/n 12073) καφετί χρώματος (sunburst) αξίας μόλις 400 δολαρίων . Την ονομάζει Brownie και παίζει με αυτή σε ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ του ροκ, στο Layla and another assorted love songs. Μάλιστα η κιθάρα αυτή φιγουράρει σε πρώτο πλάνο στο οπισθόφυλλο του δίσκου θέλοντας να τονιστεί με αυτό τον τρόπο η σημαντική συμβολή της στην δημιουργία του άλμπουμ.
Κάπου εκεί , μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, στα 1970 ο Eric Clapton επισκέπτεται την πρωτεύουσα της κάντρυ μουσικής το Nashville. Εκεί λοιπόν πέρασε το κατώφλι του Sho-Bud guitar shop που ειδικεύονταν στην κατασκευή steel guitar οι οποίες χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στην κάντρυ μουσική. Στην πίσω αίθουσα του καταστήματος υπήρχαν προς πώληση μια σειρά από μεταχειρισμένες κιθάρες. Μεταξύ αυτών ο Clapton ξεχώρισε μια εξάδα  Fender Stratocaster κατασκευής 1956-1957 που κόστιζαν από 200 μέχρι 300 δολάρια έκαστη. Τις αγόρασε και δώρισε από μια στους φίλους του,  George Harrison, Steve Winwood και Pete Townsend. Από τις υπόλοιπες τρεις που περίσσεψαν, διάλεξε τα κομμάτια που ήταν σε καλή κατάσταση και κατασκεύασε μια μαύρη Stratocaster την οποία ονόμασε « Blackie». Εκείνη την εποχή ο Clapton περνούσε μια πολύ δύσκολη εποχή τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιβίωσης αφού είχε βυθιστεί στα ναρκωτικά πνιγμένος από τον έρωτα του για την καλλονή Patti Boyd γυναίκα τότε του φίλου του George Harrison. Ο έρωτας για την γυναίκα αυτή έγινε η αιτία για την δημιουργία του Layla που αναφέρθηκε πιο πάνω. Με την βοήθεια των φίλων του και κυρίως του Pete Townsend γλύτωσε τον πρόωρο θάνατο αφού ακολούθησε για αρκετούς μήνες μια προωθημένη για την εποχή , μέθοδο αποτοξίνωσης.
Το 1973 ο  Pete Townsend διοργάνωσε μια συναυλία για την μεγάλη επιστροφή του αποτοξινωμένου διάσημου φίλο του στο Rainbow Theater. Εκεί πρωτοεμφανίστηκε μπροστά στο κοινό με την « Blackie». Έκτοτε η κιθάρα αυτή θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας του Clapton και θα λάβει μέρος σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ηχογραφήσεις της δεκαετίας του ΄70 και των μέσων του ΄80.
Το 1985 ήταν η τελευταία χρονιά που εμφανίστηκε με αυτή την κιθάρα αφού η χρόνια χρήση της είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μπράτσο της. 
Το 2004 η κιθάρα βγήκε σε δημοπρασία μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της συλλογής από κιθάρες του Clapton με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν στο κέντρο αποτοξίνωσης που έχει ιδρύσει ο κιθαρίστας, το Crossroads Center. Τη δημοπρασία ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο διεθνής οίκος δημοπρασιών Christies. Η κιθάρα πουλήθηκε για 959.500 δολάρια τιμή ρεκόρ για εκείνη την εποχή. Ευτυχώς ο πλειοδότης δεν ήταν κάποιος ματαιόδοξος μεγαλοεπιχειρηματίας αλλά η αλυσίδα πώλησης μουσικών οργάνων Guitar Center η οποία την εκθέτει για το κοινό στο κεντρικό της κατάστημα που βρίσκεται στη Times Square της Νέας Υόρκης.
Με αυτό τον τρόπο η ταπεινή κιθάρα των 300 δολαρίων κατάφερε να συμβάλει τα μέγιστα στην ανακούφιση πολλών ανθρώπων. Προηγουμένως είχε καταφέρει παιγμένη από τα χαρισματικά δάκτυλα του Clapton να δώσει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε εκατομμύρια ανθρώπους.  
Το 2006 η εταιρεία της Fender ανακοίνωσε ότι πήρε την άδεια και κατασκεύασε 275 κιθάρες πανομοιότυπες με την « Blackie». Ένα επιτελείο κορυφαίων τεχνικών της εταιρείας συνεργάστηκε κάνοντας πολλές μετρήσεις  και συνέβαλλε με την πείρα του ώστε τα αντίγραφα να προσεγγίζουν τη γνησιότητα του πρωτοτύπου. Οι κιθάρες αυτές πουλήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες από την στιγμή της διάθεσης τους.


Δείτε εδώ την δημοπρασία:


Και την Blackie σε δράση:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου