Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

BERT BERNS : PIECE OF MY HEART





Image result for bert berns




Χθες παρακολούθησα μια ταινία που προβλήθηκε στις Νύκτες Πρεμιέρας. Ήταν μια βιογραφική ταινία ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Bert Berns.Το όνομα του μπορεί να μη λέει τίποτε στους περισσότερους αλλά είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε ακούσει τα τραγούδια που έχει γράψει και ίσως να έχουν στιγματίσει αρκετούς από εσάς. Ο Berns κτυπήθηκε πολύ νωρίς από την μοίρα αφού όταν ήταν 7χρονο παιδί νόσησε από ρευματικό πυρετό. Μια ασθένεια που του κατάστρεψε την καρδιά. Η εύθραυστη υγεία του τον κράτησε μέσα στο σπίτι όπου για να περάσει την ώρα του μέσα σε αυτή την ιδιότυπη απομόνωση ασχολήθηκε με τη μουσική. Η μουσική έγινε το καταφύγιο του αλλά και το μέσο για να εκφράσει το δημιουργικό του ταλέντο. Όταν πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1967 ήταν μόλις 38 ετών. Είχε προλάβει όμως να υπογράψει 51 τραγούδια που έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Αμερικάνικης rnb, pop,rock, και  soul μουσικής.

 Μπήκε στη μουσική βιομηχανία σε ηλικία 31 ετών με ένα μισθό μόλις 50 δολαρίων την βδομάδα και σε μόλις 7 χρόνια κατάφερε να γίνει ο βασικός συνθέτης και παραγωγός της Atlantic Records την οποία κατάφερε να την κρατήσει ζωντανή , δημιούργησε δική του δισκογραφική εταιρεία, την Bang Records,απογείωσε τις καριέρες πολλών καλλιτεχνών, και έγινε έμμεσα η αιτία να γίνουν γνωστοί οι Beatles αφού το δικό του τραγούδι το Twist and Shout ήταν η πρώτη μεγάλη τους επιτυχία και η αιτία που ξεκίνησε η Beatle mania.
Λίγους μήνες πριν πεθάνει έγραψε το κύκνειο άσμα του. Ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι που μπορεί να το τραγούδησε για πρώτη φορά η Erma Franklin, αδερφή της Aretha Franklin, αλλά το έκανε γνωστό μια άλλη μεγάλη τραγουδίστρια , η Janis Joplin. Το Piece of my Heart θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ροκ μουσικής.


Image result for piece of my heart


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου