Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ : ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ






Image result for νταριο φο






Όπως γνωρίζετε χθες έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος ο Ντάριο Φο. Ένας πληρέστατος καλλιτέχνης αφού ήταν θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ηθοποιός ,λογοτέχνης,ζωγράφος και θιασάρχης. Είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας , για το σύνολο του συγγραφικού του έργου το 1997. Ο Φο δεν έμεινε ποτέ αποστασιοποιημένος  από τα κοινωνικά προβλήματα και τις ανισότητες. Δεν δίστασε ποτέ να πει τη γνώμη του όσο ανατρεπτική και αυτή φαίνονταν για το κατεστημένο. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμπαράστασή του στον Ιταλό αναρχικό Tζουσέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο. Ο Πινέλι έπεσε από παράθυρο της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνου κατά την διάρκεια της ανάκρισής του και μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης, αλλά και τον διανοουμένων, υποστήριξε με έμφαση ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε αυτοκτονία. Ο Φο, για την όλη αυτή ιστορία αποφάσισε να γράψει το έργο- καταγγελία «ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού». Επίσης στήριξε τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών  και  κατήγγειλε τον θανάτο της Ούρλιχε Μάινχοφ στο κελι των φυλακών υψίστης ασφαλείας των Γερμανικών φυλακών στο Σταμχάιμ της Στουτγκάρδης μέσα από ένα συγκλονιστικό μονόλογο που ερμήνευσε η σύζυγός του Φρανκα Ράμε, με τον τίτλο : "Εγώ η Ούρλιχε Μάινχοφ καταγγέλλω."



Τον μονόλογο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ:https://youtu.be/-b3U0Cx5nts

Πριν 3 χρόνια ο Ντάριο Φο έδωσε μια συνέντευξη με την ευκαιρία των Ιταλικών εκλογών. Τι είπε; Αυτά που η ελληνική πνευματική ηγεσία τρέμει να τα εκστομίσει. Η συνέντευξη εδώ:

https://youtu.be/vpgP5u-sIJY



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου