Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ Η JAZZ













Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην Ιστορία της Ανθρωπότητας όπου εμφανίζονται κάποιες φωτεινές προσωπικότητες που χαράσσουν νέους δρόμους  στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Σήμερα θα μιλήσω για μια μουσική επανάσταση που αναθεώρησε τη μουσική, στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα. Βρισκόμαστε στο 1959 στις ΗΠΑ. Είναι η χρονιά που άλλαξε η φυσιογνωμία της τζαζ. Τέσσερις εμβληματικοί μουσικοί, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Ντέιβιντ Μπρούμπεκ, ο Τσαρλς Μίνγκους και ο Ορνέτ Κόλμαν ηχογραφούν, μαζί με τα συγκροτήματά τους, τα οποία αποτελούνται από τεράστιους μουσικούς, μουσικές συνθέσεις που αποτυπώνονται σε 4 άλμπουμ. Πρόκειται για τα :

Kind of Blue - Miles Davis
Time Out- Dave Brubeck
Mingus Ah Um?-Charles Mingus
The Shape of Jazz to Come-Ornette Coleman



Οι ηχογραφήσεις αυτές έσπασαν τα δεσμά των μουσικών από το bebop, το οποίο ήταν το βασικό ρεύμα της τζαζ για πάνω από 20 χρόνια, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη της απόλυτης ελευθερίας των μουσικών στο να εξερευνήσουν και να εκφραστούν μέσω του αυτοσχεδιασμού σε φόρμες που ξέφευγαν από τα μπλουζ και προσέγγιζαν την σύγχρονη κλασική μουσική καθώς και άλλες μουσικές φόρμες, κάτι καθόλου τυχαίο αφού αυτή η γενιά συνθετών είχε λάβει και κλασική μουσική παιδεία. Έτσι ξεκινά μια εξαιρετικά γόνιμη μουσική περίοδος που θα επηρεάσει, πέρα από την Jazz, το rock και την κλασική μουσική. Το μουσικό αυτό ρεύμα που δημιουργήθηκε ονομάστηκε modal ή free jazz.

Το κορυφαίο έργο από τα τα 4 προαναφερόμενα θεωρείται το Kind of Blue του Μάιλς Ντέιβις. To πιο σημαντικό άλμπουμ της jazz για πάρα πολλούς ειδικούς και λάτρεις της μουσικής.Κατά τη γνώμη μου αυτά τα 4 άλμπουμ δεν πρέπει να λείπουν από τη συλλογή κανενός μουσικόφιλου.

Επειδή σήμερα είναι Κυριακή και υπάρχει αρκετός χρόνος θα αναρτήσω ένα αφιέρωμα του BBC για αυτή την μουσική επανάσταση-αποκάλυψη. Δυστυχώς η γλώσσα είναι αγγλική αλλά νομίζω οτι αυτό δεν είναι εμπόδιο για να παρακολουθήσετε μερικά σπάνια στιγμιότυπα από αυτή τη θρυλική εποχή και να δείτε πως έγινε η μετάβαση από το Bebob του τρομερού και φοβερού Charlie Parker στη free jazz.

https://youtu.be/dou3aSZmEg0










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου