Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ 1926-2016





Related image








Έφυγε από την ζωή ο Φιντέλ Κάστρο σε ηλικία 90 ετών. Υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις ο Κάστρο είχε πολλούς υποστηρικτές και αντίστοιχα πολλούς ορκισμένους εχθρούς. Πέρα όμως από το τι συναισθήματα τρέφει κάποιος έναντι του εκλιπόντος δεν μπορεί να αμφισβητήσει ορισμένα χαρακτηριστικά της πορείας του που τον ανέδειξαν σε μια μοναδική παγκόσμια φιγούρα.



Το 1953 μαζί με τον αδερφό του Ραούλ οργανώνει ένοπλο αγώνα εναντίον του δικτάτορα Μπατίστα ο οποίος είχε ανέλθει πραξικοπηματικά στην εξουσία την προηγούμενη χρονιά. Το εγχείρημα αποτυγχάνει και ο Κάστρο καταδικάζεται σε 15 ετή φυλάκιση. Του δίνεται αμνηστία και΄αποφυλακίζεται μετά από 2 χρόνια  διαφεύγει στο Μεξικό όπου οργανώνει πάλι μια ομάδα για να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του καθεστώτος το οποίο έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Το 1956 αποβιβάζεται με μόλις 81 άντρες μεταξύ των οποίων και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στις ακτές της Κούβας. Η αποστολή αυτή αποδεκατίζεται και οι ελάχιστοι επιζώντες διαφεύγουν στα βουνά. Εκεί καταφέρνει και οργανώνει επαναστατικό στρατό που αποτελείται από χιλιάδες κουβανούς αντικαθεστωτικούς. Το 1959 μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα ανατρέποντας τον εκλεκτό των Αμερικανών, δικτάτορα, Μπατίστα. Μαζί με τον Τσε θα γίνει παγκόσμιο πρότυπο επαναστάτη. Το 1962 με την περίφημη κρίση του Κόλπου των Χοίρων η ανθρωπότητα φτάνει στο κατώφλι ενός πυρηνικού πολέμου. Η CIA οργανώνει απόβαση στρατού αντιφρονούντων με σκοπό την ανατροπή του. Η επιχείρηση στέφεται με παταγώδη αποτυχία. Η Αμερική αποφασίζει τον εμπορικό αποκλεισμό της Κούβας, έναν αποκλεισμό που διαρκεί μέχρι τις μέρες μας. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Κούβα κυκλοφορούν παμπάλαια αυτοκίνητα,μοντέλα της δεκαετίας του 50 και των αρχών του 60. Την περίοδο 1960-1965 η CIA αποπειράθηκε να τον σκοτώσει 8 φορές. Ο πρώην επικεφαλής των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών Φαμπιάν Εσκαλάντε, ο οποίος είχε σκοπό να προστατεύει τον Κάστρο σε ντοκιμαντέρ που προετοίμασε, αναφέρει πως συνολικά οι απόπειρες δολοφονίες κατά του Κάστρο ήταν 638!   
Ο μεγάλος επαναστάτης που τόλμησε να τα βάλει με τις ΗΠΑ αλλά και με την Σοβιετική Ένωση μετατράπηκε με την πάροδο των ετών σε απόλυτο μονάρχη αφού συγκέντρωσε τα αξιώματα του Προέδρου της Κούβας, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ και του Αρχηγού των Ένοπλων Δυνάμεων.
Κυβέρνησε τον Κουβανέζικο λαό με σιδερένια πυγμή για 47 χρόνια όταν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή λόγω προβλημάτων υγείας . Παρά τον σχεδόν απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης κανένας δεν μπόρεσε να τον ανατρέψει.
Επέζησε έναντι 11 Αμερικανών Προέδρων.Νικήθηκε μόνο από τον Θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου