Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ






Image result for καταναλωτής
Στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα





Αυτό που πραγματικά με θλίβει σήμερα είναι που ο άνθρωπος υποβιβάστηκε σε καταναλωτή. Αν προσέξετε τα δημοσιεύματα για την Μαύρη Παρασκευή δεν αναφέρονται σε ανθρώπους αλλά σε καταναλωτές. Χθες 200 κορίτσια στάθηκαν για ώρες στην ουρά προκειμένου να πάρουν ένα κραγιόν δωρεάν. Σήμερα παρόμοιες σκηνές θα εκτυλιχθούν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την δύναμη να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις. Στην Ελλάδα η κοινωνία στενάζει από ασύλληπτους φόρους και χρέη που δημιουργήθηκαν από το μηδέν. Άρα το εισόδημα που περισσεύει για αγορές είναι το ελάχιστο.Αυτό το ελάχιστο εισόδημα θα καταναλωθεί σήμερα στα καταστήματα των μεγάλων εταιρειών αφαιρώντας από τις ελληνικές μικροεπιχειρήσεις άλλη μια μικρή ανάσα ζωής.Πραγματικά μια μαύρη μέρα για την κοινωνία μας.

Η Ελλάδα είχε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, μέχρι πριν τον οικονομικό πόλεμο που δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται.Η οικονομία της στηρίζονταν στις οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Τι σήμαινε αυτή η ιδιαιτερότητα; Σήμαινε ότι οι Έλληνες ήταν ΠΕΛΑΤΕΣ(*) οι οποίοι τις περισσότερες φορές στήριζαν τις τοπικές αγορές και πέραν της αγοράς του όποιου προϊόντος είχαν αναπτύξει και προσωπικές σχέσεις με τους καταστηματάρχες της περιοχής.Επίσης οι επιχειρηματίες είχαν την ανεξαρτησία τους και πάλευαν στην αγορά με ίσους όρους. Τα ωράρια ήταν ανθρώπινα και υπήρχε αρκετός χρόνος ανάπαυσης. Μετά ήρθαν οι πολυεθνικές που έδωσαν ένα μεγάλο πλήγμα σ΄αυτήν την ελληνική ιδιαιτερότητα, αφού με το τεράστιο κεφάλαιο που διέθεταν επέβαλλαν τους δικούς τους όρους στην αγορά. Σήμερα ο οικονομικός πόλεμος και τα διάφορα "μαύρα τρικ" δίνουν την χαριστική βολή στην αμιγή ελληνική αγορά. Στην περιοχή των Αθηνών πολλοί παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε δρόμους φαντάσματα αφού οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να επιζήσουν μέσα από έναν άνισο εμπορικό πόλεμο και μοιραία έκλεισαν παρασύροντας μαζί τους τους προμηθευτές τους και τους υπαλλήλους τους.Τα μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες μοιάζουν πλέον με καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης οι δε υπάλληλοι μοιάζουν με αυτόματους πωλητές αφού δεν παρέχουν καμιά ουσιαστική πληροφορία για τον απλό λόγο οτι δεν γνωρίζουν.Φυσικά η ελληνική γλώσσα έχει εξοβελιστεί.Κατά τα άλλα είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας. Ενώ όλα αυτά είναι απολύτως ορατά σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, οι άνθρωποι δεν φαίνονται να συγκινούνται , ούτε και να προβληματίζονται. Το πιο δυσοίωνο δε, είναι ότι συμπεριφέρονται σαν αγέλη ζώων που διψούν για μια επίπλαστη ευχαρίστηση που αναζητείται μέσω της κατανάλωσης.
Θα φανώ ίσως γραφικός αλλά θα δημοσιεύσω κάτι που είπε ο Καρλ Μάρξ τον 19ο αιώνα και επιβεβαιώνεται στις μέρες μας:
"Κάθε πρόσωπο προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα ανάγκη σε ένα άλλο πρόσωπο, για να το ωθήσει σε μια νέα εξάρτηση,σ΄ένα νέο τρόπο απόλαυσης,κι έτσι στην οικονομική του καταστροφή...Με ένα πλήθος εμπορευμάτων δημιουργείται το βασίλειο των ξένων πραγμάτων που υποδουλώνουν τον άνθρωπο"

Μερικά βίντεο από αυτή τη μαύρη μέρα:




(*) Πελάτης : αυτός που πλησιάζει σε κάτι, που χρησιμοποιεί και αγοράζει τις υπηρεσίες του καταστηματάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου