Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΡΟΥΧΑ







Η Κουτουλιά(*)





Σήμερα θυμήθηκα μια μεγάλη στιγμή του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Μια στιγμή που επισκίασε όλη την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία,ακόμα και την κατάκτηση του κυπέλλου από την Ιταλία. Είναι 9 Ιουλίου του 2006 και στον τελικό του Κυπέλλου βρίσκονται αντιμέτωποι η Γαλλία και η Ιταλία. Στην ομάδα της Γαλλίας αγωνίζεται για τελευταία φορά ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που γνώρισε ο πλανήτης, ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Ζιντάν σε αυτή την τελευταία διοργάνωση της καριέρας του έχει καταφέρει να οδηγήσει την Γαλλία στον τελικό παίζοντας σχεδόν μόνος του. Στον τελικό έχει καταφέρει να σκοράρει στο 7ο λεπτό με κτύπημα πέναλτι. Το παιγνίδι κυλά και η Ιταλία καταφέρνει να ισοφαρίσει σε 1-1 με τον Ματεράτσι. Ο κανονικός λήγει ισόπαλος. Οι ομάδες πάνε στην παράταση. Σε μια φάση ο Ζιντάν με το Ματεράτσι έχουν μια αψιμαχία πάνω στην διεκδίκηση της μπάλας. Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε φαίνεται ότι οι παίκτες έχουν μεταξύ τους ένα μικρό διάλογο. Ο Ζιντάν γυρίζει την πλάτη του και απομακρύνεται ενώ ο Ματεράτσι συνεχίζει να του μιλά. Ο Ζιντάν έχει διανύσει έλάχιστα μέτρα όταν ξαφνικά κοντοστέκεται, σκέφτεται και κάνει μεταβολή. Πλησιάζει τον Ματεράτσι και του δίνει μια δυνατή κεφαλιά στο στήθος και τον ξαπλώνει κάτω. 



Αυτομάτως βάζει τέλος σε μια μεγάλη καριέρα στο ζενίθ της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.  Το παιγνίδι έληξε στα πέναλτι και το τρόπαιο το πήρε η Ιταλία. Λίγη σημασία είχε αυτό για την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την επόμενη μέρα όλος ο τύπος ασχολήθηκε με την αντίδραση του Ζιντάν. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις ο κόσμος χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα. Στους επικριτές και στους υποστηρικτές Η τροπαιούχος Ιταλία είχε ξεχαστεί. Δέκα χρόνια μετά αυτό που έχει μείνει είναι η αντίδραση του Ζιντάν που δεν υπολόγισε τίποτα μπροστά στην αξιοπρέπεια του.
Πολλές εικασίες έχουν γραφτεί για το τι του είπε τότε ο Ματεράτσι ώστε να άξιζε τον κόπο να αντιδράσει με τέτοιο βίαιο τρόπο ο θρυλικός ποδοσφαιριστής. Το μυστήριο το έλυσε ο ίδιος ο Ιταλός ύστερα από 10 χρόνια σιωπής.
Ο Ιταλός αμυντικός υποστήριξε με δήλωση του στην Γαλλική εφημερίδα L'Équipe : «του είπα για την αδερφή του, όχι για τη μητέρα του όπως έγραφαν στις εφημερίδες. Η μητέρα μου πέθανε όταν ήμουν έφηβος, οπότε δεν θα έπεφτα τόσο χαμηλά για να προσβάλω τη μητέρα του».
Και συνέχισε: «Ήταν όντως ηλίθιο αυτό που του είπα, αλλά δεν έπρεπε να αντιδράσει έτσι. Σε κάθε γειτονιά στη Ρώμη, στη Νάπολη, στο Μιλάνο, στο Τορίνο και στο Παρίσι ακούς πολύ χειρότερα πράγματα. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πήρε τέτοια διάσταση αυτό το περιστατικό». 
Υποστήριξε ακόμη ότι ο Ζιντάν τον είχε προκαλέσει λέγοντας: «Αν θέλεις τη φανέλα μου, θα σου τη δώσω στο τέλος». 
Πρόσθεσε ότι δεν ξανάδε ποτέ, από τότε, τον Ζιντάν, ο οποίος, όπως τόνισε, ποτέ δεν προσπάθησε να του ζητήσει συγγνώμη… 

Το βίντεο:https://youtu.be/KDY2qUc94i4


Αντί για επιλόγου θα χρησιμοποιήσω τους στίχους ενός τραγουδιού του Βαγγέλη Κορακάκη


Τα παντελόνια, φίλε μου, 
περίεργα είναι ρούχα, 
με ευκολία τα φοράς
δύσκολα όμως τα τιμάς.

(*) «Η Κουτουλιά», τοποθετήθηκε έξω από κέντρο Πομπιντού.Σύμφωνα με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πομπιντού, «Η Κουτουλιά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παράδοση που θέλει τα αγάλματα να δημιουργούνται για να τιμήσουν κάποια νίκη. Είναι μια ωδή στην ήττα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου