Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ





Image result for παιδιά άπορα στην αθήνα



Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό μου σε διάφορες δουλειές άκουγα κάποιο σταθμό που έπαιζε διάφορα γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε διάφορες πρωτότυπες και μη διασκευές. Ασυναίσθητα ο νους έτρεξε στο παρελθόν και θυμήθηκα κάποιες  μακρινές γιορτινές μέρες που είχα περάσει στην Νέα Υόρκη. Τη νοσταλγική αυτή αναπόληση της χριστουγεννιάτικα στολισμένης μεγαλούπολης διέκοψε  η χαζοχαρούμενη φωνή της εκφωνήτριας που ενημέρωνε τους ακροατές γεμάτη χαρά, λες και επρόκειτο για ένα ευχάριστο γεγονός, για τα εγκαίνια του πρώτου Κοινωνικού Πλυντηρίου στο Δήμο της Αθήνας. Οι εικόνες του παρελθόντος χάθηκαν από μπροστά μου και η αγανάκτηση πήρε τη θέση τους. Δεν ξέρω με τι εκνευρίστηκα περισσότερο. Με την ηλίθια εκφωνήτρια και τον τρόπο που ανήγγειλε την είδηση, την ίδια την είδηση ή και τα δύο μαζί;



Στα τέλη του 2016 λοιπόν, αγαπητοί συγκρατούμενοι του οικονομικού προτεκτοράτου που λέγεται Ελλάδα, αποκτήσαμε στην πρωτεύουσα Κοινωνικό Πλυντήριο το οποίο μάλιστα είναι ευγενική χορηγία μιας πολυεθνικής. Δέκα χιλιάδες οικογένειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 26.000 άτομα, εκ των οποίων 5.500 παιδιά, εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), δομή του οποίου αποτελεί ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών,  θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό πλυντήριο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος της Αθήνας, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων του Πλυντηρίου,«Πρόκειται για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα και νερό, αστέγους, και άλλους συμπολίτες μας» προσθέτοντας δε ότι, «ήταν μια απολύτως αναγκαία υπηρεσία που έπρεπε να έχουμε».
 Η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ επισήμανε ότι για κάθε άνθρωπο, «τα καθαρά ρούχα αποτελούν όχι μόνο βασικό συστατικό της ατομικής υγιεινής, αλλά και σύμβολο αξιοπρέπειας και φροντίδας. Έχοντας σημαντική εμπειρία από άπορους συμπολίτες μας, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι γι' αυτούς, να νιώθουν ότι υπάρχουν άνθρωποι, που προσπαθούν να τους βοηθήσουν για μία καλύτερη ποιότητα ζωή».
Με άλλα λόγια ο αγαπητός Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι 5.500 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό! Όλα αυτά σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είναι η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Αυτή η μικρή είδηση που πέρασε στα ψιλά και θάφτηκε κάτω από τη χρυσόσκονη της ψευδαίσθησης των γιορταστικών ημερών πάγωσε τη ψυχή μου. Αυτά τα 5500 παιδιά της πρωτεύουσας στοίχειωσαν μες στην καρδιά μου...
Εύχομαι να βρεθεί κάποτε ένα πλυντήριο που θα μπορέσει να καθαρίσει και τα βρωμερά μυαλά αυτών που στέρησαν ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτά τα παιδιά.

PAIDI FTOXEIA


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου