Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΑΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ



ΦΩΤΟ από zarpanews.gr







Η ελληνική δημοσιογραφία ,στην πλειονότητά της, τείνει να γίνει συνώνυμο της αμάθειας, της αναξιοπιστίας και της παραπληροφόρησης. Σχεδόν καθημερινά πετυχαίνει και ένα νέο "κατόρθωμα".Ο νομοθέτης έχει προβλέψει για τέτοιου είδους φαινόμενα (Διασπορά ψευδών ειδήσεων. Άρθρο 191 του Π.Κ.) προκειμένου να προστατευτεί η κοινή γνώμη αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχει εφαρμογή. Το γεγονός είναι, ότι σχεδόν υπάρχει και μια τουλάχιστον είδηση η οποία απέχει από την πραγματικότητα, όσο η Γη από τη Σελήνη.
Σήμερα έπεσε στην αντίληψη μου μια είδηση που αφορούσε ένα 12 χρονο παιδί το οποίο οι δημοσιογράφοι της συμφοράς το μεταμόρφωσαν από μαθητή της Αθωνιάδας Σχολής σε ...μοναχό στο Αγιο Όρος! 

Η είδηση παίχτηκε στα μεγάλα ειδησεογραφικά site και μάλλον και στα τηλεοπτικά κανάλια.Επειδή δεν παρακολουθώ τηλεόραση δεν έχω καθαρή εικόνα για την προβολή της είδησης σε αυτήν. Όπως ήταν λοιπόν φυσικό η κοινή γνώμη καταβρόχθισε την "είδηση" και τα πληκτρολόγια των αναγνωστών πήραν φωτιά. Για άλλη μια φορά αυτό που αισθάνθηκα ήταν θλίψη για την κρίση πολλών συμπατριωτών μας. 
Αλλά ας δούμε την είδηση όπως μεταδόθηκε από το enikos.gr:

"Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση ενός 12χρονου να γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος.
Ο μικρός Μιχάλης που γεννήθηκε στην Κρήτη, ζούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες στη Ρώμη και βοηθούσε τον Επίσκοπο Ιταλίας Σιλουανό, από όταν ήταν 5 ετών. 
Ο 12χρονος μοναχός υποστηρίζει πως η απόφαση να πάει στο Άγιο Όρος είναι αποκλειστικά δική του. Όπως λέει, το πιο δύσκολο ήταν να αφήσει τα αδέρφια του και προσθέτει πως αν και του λείπει η μητέρα του, η πίστη του είναι αυτή που τον κάνει να ξεπερνά τη νοσταλγία για την οικογένειά του. 
«Με παρηγορεί η Παναγία εδώ πέρα και μου περνάει η νοσταλγία για τη μητέρα μου», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Τι ήταν όμως αυτό που τον έκανε σε τόσο μικρή ηλικία να αποφασίσει να αποχωριστεί τους γονείς και τα αδέλφια του;
«Θαμπώθηκα από τους αγιορίτες μοναχούς», απαντά."
Δείτε το βίντεο,στο οποίο η "δημοσιογράφος" διαστρεβλώνει την αλήθεια και "παρασύρει" και τους διάφορους επωνύμους που σχολιάζουν την είδηση οι οποίοι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προκαλούν γέλιο για την σοβαρότητά τους. Η αλήθεια έρχεται στο 4:14 όπου απαντά ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους  και βάζει τα πράγματα στην ορθή τους θέση. Ο νεαρός "καλόγερος" είναι... μαθητής της Αθωνιάδας Σχολής. 
Η πραγματικότητα:
Η Αθωνιάδα Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία λειτουργεί στις Καρυές του Αγίου Ορους και παρέχει σπουδές Γυμνασίου και λυκείου. Οι μαθητές της είναι οικότροφοι (παρέχονται δωρεάν από την σχολή η σίτιση και η διαμονή) και ζουν κοινοβιακά. Διατίθενται όλες οι απαραίτητες ευκολίες για την διαβίωση, όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια, αθλοπαιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία από την σύγχρονη βιβλιοθήκη της, αίθουσα πληροφορικής με σύγχρονους ηλ. υπολογιστές, κ.α. Διδάσκονται ό,τι και οι μαθητές των δημοσίων σχολείων και επιπλέον Εκκλησιαστική μουσική, Αγιογραφία, Λειτουργική, Τελετουργική, Αγιορείτικη Ιστορία, Ερμηνεία Ευαγγελικών Περικοπών και Πατερικών Κειμένων, Ηθική, και άλλα. Η Σχολή μετρά 260 χρόνια λειτουργίας. Από τους πρώτους διευθυντές τηςΣχολής ήταν ο διαφωτιστής κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης. Δίδασκαν δε λαμπρά ονόματα όπως ο Μελέτιος Βατοπεδινός, ο Νικόλαος Ζερζούλης, ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, ο Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας Κυπριανός. Μεταξύ των μαθητών- σπουδαστών υπήρξαν οι Κοσμάς ο Αιτωλός, Ιώσηπος Μοισιόδαξ, Χριστόφορος Μακραίος, Χριστόδουλος Παμπλέκης, Γαβριήλ Καλωνάς, Αθανάσιος Πάριος και ο Ρήγας Φεραίος.
Από τους αποφοίτους της Αθωνιάδας ελάχιστοι έχουν ακολουθήσει τον μοναχισμό....
Το βίντεο με τα προαναφερόμενα:




Μερικές φωτογραφίες με τους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής:

Image result for αθωνιάδα σχολή


Related image


Image result for αθωνιάδα σχολή

Image result for αθωνιάδα σχολή

Related image


Image result for αθωνιάδα σχολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου