Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

JOHN GLENN : ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ-ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ






Related image






Το 2016 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των μεγάλων αποχαιρετισμών. Λίγες μέρες πριν το τέλος της χρονιάς έφυγε από τη ζωή ο John Glenn σε ηλικία 95 χρονών. Τον Glenn τον γνωρίζουν οι περισσότεροι ως τον πρώτο Αμερικανό που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη με το θαλαμίσκο Frienship 7(φιλία 7). Είχε προηγηθεί ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ένα χρόνο νωρίτερα (1961).
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ο Glenn υπήρξε μια μοναδική περίπτωση προσωπικότητας τόσο για την Αεροπορία όσο και για τη Διαστημική.Είναι ο άνθρωπος που είχε την ευλογία να ζήσει ως πρωταγωνιστής την εξέλιξη της Αεροπορίας αλλά και την γέννηση της Διαστημικής Πτήσης. Έγινε ένας θρύλος αφού είναι ό μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που πέταξε με σχεδόν ότι πετούσε. Από εμβολοφόρα αεροσκάφη του Β΄ΠΠ μέχρι και με το διαστημικό λεωφορείο σε μια ηλικία μάλιστα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να οδηγήσουν ούτε ποδήλατο.
Η ζωή του μοιάζει να είναι είναι βγαλμένη μέσα από κινηματογραφικό σενάριο.Νομίζω όχι άδικα.

Το 1941 ο 20χρονος Glenn σπουδάζει μηχανικός και ταυτόχρονα αποκτά πτυχίο πιλότου μικρού ιδιωτικού αεροπλάνου. Ήθελε ένα μόλις χρόνο για αποφοιτήσει από το κολέγιο αλλά η επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ ματαίωσε τα σχέδια του.Το 1942 κατατάσσεται στην Αεροπορία του Πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ,διακόπτοντας τις σπουδές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 1962 μετά τη Διαστημική πτήση της  Αποστολής με το κωδικό Ερμής (Mercury).
Αφού ολοκλήρωσε την βασική αεροπορική εκπαίδευση πετώντας "σόλο" με πολεμικό αεροπλάνο, μετατέθηκε στην Μοίρα Αερομεταφοράς πεζοναυτών όπου βρέθηκε πίσω από το χειριστήριο ενός C-47 (Ντακότα)(3/1943) να μεταφέρει αλεξιπτωτιστές. Λίγους μήνες αργότερα θα μεταπηδήσει  στα μαχητικά F4F Wildcat(7/1943) και λίγο αργότερα στα θρυλικά μαχητικά της μάχης του Ειρηνικού, F4U Corsair(9/1943). To 1944 υπολοχαγός πλέον μετατίθεται στα Νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό όπου εκτελεί με επιτυχία 59 αποστολές βομβαρδισμών εναντίον Ιαπωνικών  στόχων  μέχρι το τέλος του πολέμου. Το αεροπλάνο του θα βληθεί πέντε φορές από τα αντιαεροπορικά πυρά των Ιαπώνων αλλά θα καταφέρει να επιζήσει.Το τέλος του πολέμου θα τον βρει λοχαγό με δέκα μετάλλια και δύο παράσημα για τον ηρωισμό που έδειξε στους ουρανούς του Ειρηνικού.

Douglas C-47 Skytrain.jpg  F4F-3 new pitot tube of later model.jpg


Image result


Τον Οκτώβριο του 1952 ο Γκλεν μετατέθηκε στην Κορέα όπου πέταξε με το πρώτο jet βομβαρδιστικό  ( F-9F Panther) των ΗΠΑ.Ο πόλεμος στην Κορέα πλησίαζε προς το τέλος του αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γκλεν να εκτελέσει 63 πολεμικές αποστολές και να λάβει και το παρατσούκλι "magnet ass" για την ικανότητα του να πετά πολύ χαμηλά πάνω από τις γραμμές του εχθρού, αδιαφορώντας για το κίνδυνο κατάρριψης του από τα εχθρικά πυρά. Μάλιστα δύο φορές επέστρεψε στη βάση του έχοντας στο αεροπλάνο του πάνω από 250 τρύπες ανοιγμένες από εχθρικά πυρά.

F9F-2 VF-21 CVA-41.jpeg

Related image


Πριν αποχωρίσει από την Κορέα,ζήτησε και μετατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για να πετάξει  σε μοίρα αναχαίτισης με το νέο αεριωθούμενο το F-86 Sabre. Ήθελε να ζήσει τη συγκίνηση της κλειστής αερομαχίας (dog-fight) ενάντια στα σοβιετικά MIG-15s. Στο διάστημα μεταξύ 12 Ιουλίου με 22 Ιουλίου 1953 - 5 ημέρες πριν λήξει ο πόλεμος- κατέρριψε διαδοχικά τρία MIG-15.Έλαβε 2 παράσημα και 8 μετάλλια  ανδρείας

North American F86-01.JPG Image result for MIG-15



Μετά το τέλος του πολέμου έγινε δοκιμαστής αεροσκαφών. Σε μια δοκιμαστική πτήση με ένα FJ-3 Fury κόντεψε να σκοτωθεί όταν αποσυμπιέστηκε το πιλοτήριο και το σύστημα οξυγόνου δεν λειτούργησε. Παρόλα αυτά ο Γκλεν συνέχισε τις δοκιμαστικές πτήσεις με τα Vought F7U Cutlass και F8U Crusader το οποίο ήταν από τα πρώτα υπερηχητικά αεροπλάνα (1,2 MACH στα 30000 πόδια).


FJ-3M VF-121 in flight 1957.jpg    Vought F7U-3 Cutlass in flight c1955 (cropped).jpg



F-8E VMF-212 CVA-34 1965 (cropped).jpg






Το 1957 εκτέλεσε την ταχύτερη διηπειρωτική υπερηχητική πτήση διανύοντας μια απόσταση 2425 μιλίων (Λος Αντζελες- Νεα Υόρκη) σε μόλις 3,5 ώρες.Για το ρεκόρ αυτό τιμήθηκε με το πέμπτο του παράσημο. Το 1959 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη έχοντας στο ενεργητικό του 9000 ώρες πτήσης εκ των οποίων οι 3000 ώρες με τζετ αεροσκάφη.Το νούμερο για την εποχή εκείνη που τα τζετ ήταν νεογέννητα  είναι  απλησίαστο.




Image result for john glenn young
Η οικογένεια Glenn


Το 1958 η NASA ξεκίνησε το πρόγραμμα στρατολόγησης υποψηφίων αστροναυτών. Ο Γκλεν ήταν ένα από τους 100 υποψηφίους που συγκέντρωναν τα κατάλληλα προσόντα και επάνδρωσαν τo  NASA Space Task Group το 1959. Μετά από αυστηρή επιλογή και δοκιμασία έμειναν μόλις 32 υποψήφιοι.Στο τέλος θα μείνουν μόνον 7.

Image result for john glenn air force
Οι 7 επιλαχόντες (από ΑΡΙΣΤΕΡΆ προς τα Δεξιά) Alan Shepard, Scott CarpenterDonald SlaytonGordon Cooper, Virgil Grissom, John Glenn, Walter

Το 1962 θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός που θα πετάξει στο Διάστημα και θα περιστραφεί σε τροχιά γύρω από τη Γη 3 φορές με το θαλαμίσκο Frienship 7.Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. 






Image result for john glenn friendship 7






Θερμός υποστηρικτής των διαστημικών πειραμάτων και ερευνών της NASA, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έγινε στενός φίλος του Τζον Γκλεν και τον συμβούλεψε να στρέψει το βλέμμα του προς την πολιτική. Το 1965 αποσύρθηκε από τη ΝΑΣΑ ώστε να είναι εκλέξιμος. Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 μέχρι το 1999. Τις 28 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 77 ετών, έγινε το γηραιότερο πρόσωπο που βρέθηκε στο διάστημα, όταν μετέβη στο διάστημα με το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (αποστολή STS-95).


Photo published for Joe Biden to speak Saturday at John Glenn's funeral Image result for john glenn discovery flight

Related image Image result for john glenn discovery flight

Σήμερα ο John Glenn θα κηδευτεί και θα ταφεί στο Νεκροταφείο του Αρλικτον.Τον επικήδειο θα τον εκφωνήσει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden  Τα κατορθώματά του δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος να τα ξεπεράσει. 


Photo published for John Glenn lies in state at Ohio capitol for public goodbye
Η σωρός του John Glenn στο Καπιτώλιο του Οχάιο .




πηγή: wikipedia

σ.σ. το οπτικοακουστικό υλικός χρησιμοποιείται για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι εμπορικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου