Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΘΑΥΜΑ ΘΑΥΜΑ!!!





Related image







Διαβάζω τις ειδήσεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και αισθάνομαι βαθιά προβληματισμένος. Κάποτε ο Ιησούς βλέποντας τον Ναό του Σολομώντα να έχει μετατραπεί από χώρος λατρείας σε εμπορικό κέντρο, οργίστηκε τόσο πολύ που πήρε ένα μαστίγιο και κτύπησε όποιον έμπορο έβρισκε μπροστά του καταφέρνοντας έτσι να εκκενώσει τον Ναό από τους βέβηλους. Αναρωτιέμαι πως θα αντιδρούσε ο Ύψιστος αν βρισκόταν σήμερα στην Ελλάδα 

Με την γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης του  Εφετείου Κακουργημάτων που αθωώνει (προσοχή εδώ) μόνο για την κατηγορία της ηθικής και φυσικής αυτουργίας τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και αναγνωρίζει επίσης (και εδώ προσοχή) ότι η Λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ένας κατακλυσμός δηλώσεων, πανηγυρισμών,σχολιασμών, από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, από τους υποστηρικτές, τους πολέμιους,τους δημοσιογράφους και τους απλούς πολίτες κατέκλυσε το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ. Κανείς όμως δεν ακούμπησε την ουσία , ούτε έθεσε το ένα και μοναδικό θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει από αυτή την υπόθεση. 

Αμφιταλαντεύτηκα πολύ, μέχρι να πάρω την απόφαση να γράψω για αυτή την υπόθεση-σκάνδαλο. Δεν ήξερα αν αξίζει πλέον τον κόπο να καταθέτει κάποιος τους προβληματισμούς του τη στιγμή που μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ασχολείται με την εικονική επιβίωση (Survivor, στα νεοελληνικά) των παικτών ενός τηλεπαιχνιδιού και αδιαφορεί για την δική της καθημερινή επιβίωση που γίνεται κάθε μέρα και σκληρότερη.Τελικά η ευαισθησία και ο προβληματισμός κάποιου φίλου μπροστά στον βαρύ κοινωνικό και πολιτικό χειμώνα που βλέπει ότι πλησιάζει με έκανε να ξεπεράσω τους ενδοιασμούς μου. Το άρθρο αυτό  αφιερώνεται σε αυτό το φίλο μου και σε όλους όσους διαθέτουν ακόμα κάποια ευαίσθητα αισθητήρια.

Ας δούμε συνοπτικά την ιστορία του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ(*)  της "Υπόθεσης του Βατοπεδίου".

Το σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου, αφορά μια σειρά ανταλλαγών ακινήτων, εκτάσεων και οικοπέδων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, με φερόμενο απώτερο σκοπό να περιέλθουν αυτά, δια πλαγίας οδού - αγοραπωλησιών, μέσω της Ιεράς Μονής, σε συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρείες.


Η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες περιοχές της (27.000 στρέμματα) αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000, συνεπώς δεν μπορούν να οικοδομηθούν· δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευση. Οι εκτάσεις αυτές είχαν μεταβιβασθεί στη Μονή Βατοπεδίου στις 25 Ιουνίου 2003 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Pοδόπης από την Κτηματική Εταιρεία Ξάνθης. Η κυριότητα των εκτάσεων αυτών αμφισβητούταν στα δικαστήρια μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, καθώς η Μονή υποστήριζε με βάση χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων και της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου ότι η έκταση της ανήκει από το 1080. Πριν να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας υπέγραψε απόφαση με την οποία ενέκρινε την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη, αποδεχόμενος γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος και του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.
Στις 25 Ιανουαρίου 2005 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος εξέδωσε την απόφαση 3822, με την οποία η Μονή Βατοπεδίου επέστρεψε τις εκτάσεις αυτές στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), και σε αντάλλαγμα η Μονή απέκτησε από την ΚΕΔ:
  1. δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 20.664 τ.μ. του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες, τα οποία μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν αναπλαστεί από την ΚΕΔ με στόχο να στεγάσουν το Υπουργείο Απασχόλησης, αλλά η "μετακόμιση" ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων των συνδικαλιστών. Πωλήθηκαν στη "Noliden".
  2. 8.600 στρέμματα στην περιοχή της Ουρανούπολης με αντίτιμο €1,1 εκατομμύριο.
Αυτή η υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) όπως θα έπρεπε. Νόμοι, Διατάγματα, Υπ. Αποφάσεις, Κανονισμοί κ.λπ. έχουν ισχύ μόνο εφόσον δημοσιευτούν σε ΦΕΚ.

Οι υπεράκτιες (off shore) εταιρίες:

Στην υπόθεση εμπλέκονται ως τελικοί αποδέκτες ή διαχειριστές των ακινήτων μια σειρά από υπεράκτιες (offshore) εταιρίες (συνήθως με έδρα στην Κύπρο) που είτε ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου, είτε συνδέονται έμμεσα με αυτή:
  • Rassadel (Κύπρος). Ελέγχεται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Σε αυτήν κατατέθηκε το ποσό αγοράς του Ολυμπιακού Ακινήτου από τη "Noliden".
  • Madeus (Κύπρος). Ελέγχεται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Κατέχει το 30% του Ομίλου Πάπιστα.
  • Ανθεμιάς Κατασκευαστική Α.Ε.. Ιδιοκτήτης είναι ο Αθανάσιος Πάπιστας με ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% κατέχει η Rassadel. Μέλη στο ΔΣ της "Ανθεμιάς" είναι ο Άθως Κοϊρανίδης και ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου.
  • Noliden Ltd (Κύπρος). Του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη. Σε αυτή κατέληξαν τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού. Μαζί με τα €41 εκατομμύρια για την αγορά των ακινήτων, κατέθεσε και "δωρεά" €9 εκατομμυρίων.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δήλωση του κ. Κοϊρανίδη, η Μονή αγόρασε τις offshore Rassadel και Madeus από το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η υπόθεση έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Κυβέρνηση Καραμανλή, ο ίδιος τότε είχε μιλήσει για σκάνδαλο και ανέλαβε τις όποιες ευθύνες του αναλογούσαν, και είναι αρκετοί που πιστεύουν ότι στάθηκε η αιτία της πτώσης του.Θυμάστε τότε πως έκλεισε άρον-άρον η Βουλή και παραγράφηκαν τα υποτιθέμενα αδικήματα των τριών υπουργών (Δούκα,Κοντού,Μπασιάκου) που είχαν παρπεπφθεί από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής (Προανακριτική) στην Δικαιοσύνη αργότερα το 2011 και δεν δικάστηκαν ποτέ.
(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=391837)

Σήμερα λοιπόν όσοι πανηγυρίζουν για την αθώωση των κατηγορουμένων για αυτουργία ξεχνούν επιμελώς ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η λίμνη και οι παρόχθιες εκτάσεις ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα.
 Οι δημόσιες εκτάσεις που δόθηκαν ως αντάλλαγμα για την Λίμνη θα επιστραφούν; Γιατί δεν αναρωτήθηκε κανείς για αυτό;

Πριν κάνετε οποιαδήποτε σκέψη να σας πω ότι τον Ιούλιο του 2014 με τις αποφάσεις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, απορρίφθηκαν οι αγωγές του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών με τις οποίες ( το Ελληνικό Δημόσιο) ζητούσε ακύρωση όλων των ανταλλαγών που έγιναν κατά την περίοδο του 2004 – 2005 και την επιστροφή των οικοπέδων που αντηλλάγησαν με παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστονίδας.

Τι είπατε; Απίστευτο;

εδώ όλο το ιστορικό όπως περιγράφεται  από ένα δεξιό ιστολόγιο:
http://www.newdemocracy.gr/index.php/site/article/h-dikaiwsh-toy-batopedioy-me-91-dikastikes-apofaseis

και εδώ:http://www.enikos.gr/society/251079/aperrifthi-i-agogi-tou-dimosiou-kata-tis-monis-vatopaidiou

Και μια τελευταία πληροφορία...

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 συζητήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Τριμελές Κομοτηνής η τύχη των εκτάσεων της Βιστωνίδας, η οποία κατέληξε το Δεκέμβριο του 2015 με την έκδοση της απόφασής, η οποία απέρριψε την έφεση της μονής Βατοπεδίου και συνολικά την αρχική αγωγή της εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου με την οποία διεκδικούσε την ιδιοκτησία 27.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστωνίδα.

Άφωνοι;;


Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μετά από 8 χρόνια αφωνίας έκανε την εξής δήλωση αισθανόμενος...δικαιωμένος (!) :


«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο»


«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι.»


Για να θυμηθούμε όμως τι έλεγε τότε...


https://youtu.be/jaTi_JbzJ-o



καραμανλής- εφραίμ- ρουσόπουλος
Η φωτογραφία είναι παλιά αλλά θα μπορούσε να ήταν και χθεσινή





Η φωτογραφία στην κορφή είναι ο πίνακας του Ελ Γκρέκο με θέμα : Ο Ιησούς διώχνει τους έμπορους από τον Ναό. Τι σχέση έχει με το Βατοπέδι; Διαβάστε εδώ:

Το γνωστό δίκτυο οικονομικών μέσων ενημέρωσης Bloomberg αφιέρωσε τον Ιανουάριο του 2005 μεγάλο ρεπορτάζ στο περίεργο αυτό φαινόμενο, συγκρίνοντας μάλιστα το Βατοπέδι με το Νταβός της Ελβετίας, όπου συνέρχεται κάθε χρόνο το γνωστό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το Bloomberg παραθέτει δηλώσεις του ίδιου του ιδρυτή της συνάντησης στο Νταβός, αλλά και του γνωστού πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ και μέχρι πρόσφατα της Lannet Γιώργου Καραπλή, ο οποίος εξομολογείται: «εγώ οδήγησα στη χρεοκοπία 10 εταιρείες σε ηλικία 38 ετών για να βγάλω λεφτά». Μ’ αυτή την πλούσια εμπειρία δεν έχει καμιά αμφιβολία: «Η μονή Βατοπεδίου είναι το πραγματικό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Και μάλιστα πολύ καλύτερο».

(*) έτσι το είχε χαρακτηρίσει ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.


πηγές: el.wikipedia.org , newdemocracy.gr , enet.gr , enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου