Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ;




2017 03 07T113306Z 1953571470 LR1ED370W2V2Y RTRMADP 3 FRANCE SUMMIT







Ενώ στο προτεκτοράτο του νότου συνεχίζονται οι φιλότιμες προσπάθειες να πειστούν οι ιθαγενείς για την αναγκαιότητα της σφαγής που έρχεται με το γνωστό χιλιοπαιγμένο σενάριο των σκληρών διαπραγματεύσεων προκειμένου να μείνουμε στην Ε.Ε., στα Ανάκτορα των  Βερσαλλιών της Γαλλίας ένα κωμικοτραγικό κουαρτέτο των υποτιθέμενων "ισχυρών" της Ευρώπης κάθισε γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και συζήτησε για το τέλος της εποχής που η  Ενωμένη Ευρώπη ενεργούσε σαν μονάδα.Σε κοινή δήλωση τους οι 4 υποστήριξαν την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ένας διακαής γερμανικός πόθος που κρατά από το 1974. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περνά μέσα από την ολοκληρωτική ηγεμονία της μικρόνους Γερμανίας.

Μίλησα για κωμικοτραγικό κουαρτέτο και όχι άδικα. Αν εξετάσουμε τα μέλη που το απαρτίζουν θα δούμε ότι αποτελείται από ηγέτες που είτε είναι αποτυχημένοι είτε τελούν υπό προθεσμία με ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό. Το πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει από το κλίμα που δημιουργήθηκε από το τάχα αμελητέο Brexit, το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών και τα διαφαινόμενα μηνύματα από τις προσεχείς εκλογές στην Ολλανδία, την Γαλλία και την Γερμανία.
Ο οικοδεσπότης της μίνι συνόδου η οποία αγνόησε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και διέρρηξε την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί της ισότητας των μελών, είναι κατά γενική ομολογία ο πιο αποτυχημένος Γάλλος ηγέτης των τελευταίων δεκαετιών ο οποίος μάλιστα δεν  κατεβαίνει στις επερχόμενες εκλογές. Υποτάχθηκε στην γερμανική θέληση, νομίζοντας ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική ένωση, που σημαίνει πρωτίστως κοινή ευρωπαϊκή άμυνα άρα μεγάλα κέρδη για την γαλλική αμυντική βιομηχανία.
Ο υπηρεσιακός Ιταλός Πρωθυπουργός πέραν του προσωρινού του χαρακτήρα ηγείται μιας χώρας που έχει ένα αβυσσαλέο χρέος που ξεπερνά το 1 τρις ευρώ και ένα τραπεζικό σύστημα που κρατιέται στη ζωή με διάφορα τρικ αφού ουσιαστικά έχει καταρρεύσει. Η δεινή θέση της χώρας του δεν του αφήνει περιθώρια για να έχει ανεξάρτητη φωνή αλλά τον έδεσε αναγκαστικά στο άρμα της Γερμανίας προσδοκώντας ότι θα κερδίσει χρόνο και θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης έναντι των άλλων χωρών του Νότου που είναι και θα παραμείνουν τα θύματα στο θυσιαστήριο της διάσωσης της ευροζώνης.
Ο Ισπανός Πρόεδρος μειοψήφησε στις τελευταίες εκλογές και έγινε κατ΄ανάγκη και υπό προθεσμία πρόεδρος μιας χώρας όπου πέραν της οικονομικής κρίσης έχει να αντιμετωπίσει και τις αποσχιστικές τάσεις της πλούσιας Καταλανίας.
Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος που μάλλον θα χάσει τις εκλογές στην πατρίδα της λόγω της αδυναμίας να διαχειριστεί το προσφυγικό πρόβλημα παίζει το χαρτί της ηγεμονικής δύναμης μήπως και αναστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί , προσδοκώντας παράλληλα την πλήρη υποταγή στην γερμανική θέληση των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ ,υπό του φόβου της απομόνωσης.Δεν θα διστάσει να τελειώσει και την Ελλάδα προκειμένου να γίνει πειστική και να πάει πάει στις εκλογές με τον αέρα της πολιτικού που μπορεί να επιβάλει την σιδηρά του θέληση. Άλλωστε κάτι τέτοια συγκινούν τους Γερμανούς,που στο τέλος όμως περνούν με σκυμμένο το κεφάλι από το κατώφλι της Ιστορίας.
Η συμμαχία λοιπόν έχει κατά τη γνώμη μου τα γνωρίσματα της λυκοφιλίας και πολύ σύντομα θα διαλυθεί για τον απλούστατο λόγο ότι ο καθένας θα κοιτάξει να περισώσει για τον εαυτό του, ότι μπορεί να διασωθεί. Η αποτυχημένη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος από τα κράτη μέλη της "ένωσης" ήταν ένα δυνατό τεστ για την συνοχή της, αλλά όπως φαίνεται δεν έγινε αντικείμενο προβληματισμού από κανέναν με αποτέλεσμα να ακολουθούνται οι ίδιες λανθασμένες στρατηγικές που εν πολλοίς είναι γερμανικές ιδέες.

Η νέα Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που ευαγγελίζονται και που θα την παρουσιάσουν στην Σύνοδο της Ρώμης στους υπόλοιπους κατ ευφημισμό, εταίρους, έχει μια και μοναδική φιλοσοφία : Ζήσε εσύ και άσε τους άλλους να πεθάνουν. Ίσως να είναι και η αρχή του τέλους της ενιαίας Ευρώπης και αφετηρία ενός ολισθηρού και σκοτεινού δρόμου.
Τέλος, η ντόπια πολιτική σκηνή, έχει πιει το αμίλητο νερό και δεν έχει κάνει καμία δήλωση για αυτό που συνέβη στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών. Το σοκ για αυτό που έρχεται, πρέπει να είναι μεγάλο.
Για αν ελαφρύνει λίγο η ατμόσφαιρα θα αναφερθώ στη σημειολογία της επιλογής των Ανακτόρων των Βερσαλλιών για την πραγματοποίηση αυτής της Συνόδου κορυφής. Τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών είναι στενά συνδεδεμένα με την Γαλλική Επανάσταση αφού υπήρξαν η έμμεση αιτία (το κόστος κατασκευής άδειασε τα γαλλικά ταμεία) της εκδήλωσής της που έφερε το τέλος της Απολυταρχικής Βασιλείας. Ακόμα και σ΄αυτή την επιλογή ατύχησε ο Ολάντ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου