Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

GARY CLARK JR.: ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ





Image result for gary clark jr



O Gary Clark Jr, είναι ένας 33χρονος ταλαντούχος κιθαρίστας και τραγουδιστής από το Όστιν του Τέξας. Μιας πόλης με μακρά παράδοση στα μπλουζ και γενέτειρα πολλών μεγάλων μουσικών του είδους με τους Stevie Ray Vaughan και Janis Joplin να ξεχωρίζουν. Το Όστιν ήταν ένας ιδανικός τόπος για να καλλιεργηθεί το ταλέντο του νεαρού Gary Clark Jr. που ως έφηβος εμφανίζονταν σε μικρά μπαρ σε όλη την πόλη, ώσπου τον συνάντησε ο διοργανωτής συναυλιών και ιδιοκτήτης του θρυλικού μουσικού κλαμπ Antone's, Clifford Antone. To κλαμπ του Antone υπήρξε το σημείο που ξεκίνησε η αναβίωση των μπλουζ κατά την δεκαετία του 80, αφού εκεί έπαιζαν συχνά ο Stevie Ray και ο αδερφός του Jimmie Vaughan. O Antone λοιπόν ενθουσιάστηκε  από τον Clark και φρόντισε να τον παρουσιάσει στην μουσική σκηνή του Όστιν.Σύντομα ο Clark βρέθηκε να παίζει δίπλα στοn Jimmie Vaughan. Το νερό είχε μπει πλέον στο αυλάκι και ο νεαρός ταλαντούχος κιθαρίστας εμφανίζεται τo 2010 στο μεγαλύτερο μπλουζ φεστιβάλ , το Croosroads, δίπλα σε γίγαντες του είδους όπως ο Eric Clapton, B.B. King, Buddy Guy, Jeff Beck, Steve Winwood Z.Z. Top.

Η εξέλιξή του είναι ραγδαία. Το 2011 το περιοδικό Rolling Stone υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στο πρόσωπό του τον καλύτερο νεαρό κιθαρίστα. Είναι πλέον περιζήτητος και συνεργάζεται με πλήθος καλλιτεχνών και συγκροτημάτων. Ενδεικτικά αναφέρω τους Mick Jagger, Foo Fighters, Alicia Keys, John Meyers, Doyl Bramhall II, Rolling Stones κ.α.
Εμφανίζεται σε διάφορα τηλεοπτικά σόου παναμερικανικής εμβέλειας καθώς και στην ταινία με θέμα την ζωή του Miles Davis ,Miles Ahead, όπου παίζει ένα από τους μουσικούς του συγκροτήματος του Miles.
Φαίνεται ότι στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται  η μορφή των μπλουζ του 21ου αιώνα και η εικόνα ενός σύγχρονου guitar hero, που θα πάρει την σκυτάλη από τους παλαιότερους που αποσύρονται σιγά σιγά. Ο Gary Clark Jr, δεν θυμίζει σε τίποτα την αστραφτερή εικόνα του ροκ ειδώλου αφού η εμφάνισή του παραπέμπει σε έναν συνηθισμένο νεαρό της διπλανής πόρτας. Το μουσικό ύφος που έχει διαμορφώσει είναι ένα μείγμα  που περιέχει βασικά συστατικά από το μπλουζ, το ροκ τη σόουλ αλλά και μερικά στοιχεία από το χιπ-χοπ.
Παίζει την κιθάρα του σχεδόν πάντα με παραμόρφωση και παντρεύει τον ήχο της με την απαλή και ήρεμη φωνή του που παραπέμπει σε σόουλ ακούσματα.
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε την τελευταία του δουλειά που περιλαμβάνει 12 ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια και φέρει τον τίτλο : Live Notrh America 2016. Από αυτό το άλμπουμ θα παρουσιάσω το πρώτο τραγούδι που ανέβηκε στο διαδίκτυο μόλις χθες:

https://youtu.be/eyGWBTCZ3mk


Άλλο ένα τραγούδι, αυτή την φορά από το Crossroads Blues Festival 2010. Δίπλα του ο Doyl Bramhall II

https://youtu.be/x_ZeDn-hHGE

Από την εμφάνισή του στον Λευκό Οίκο, παίζοντας ένα κλασικό μπλουζ στάνταρτ του Muddy Waters.

https://youtu.be/S_q5HCm2_WQ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου