Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΑΚΑΝΤΑΣ :1947-2017





KARAKANTAS.jpg







Το όνομα του Αλέκου Καρακαντά μπορεί στους περισσότερους να μη θυμίζει τίποτα.Σε αυτούς όμως που έζησαν την έκρηξη της μουσικής την δεκαετία του '60 το όνομα του είναι συνυφασμένο με το καλύτερο συγκρότημα που βγήκε στα πρώιμα χρόνια του ροκ στην Ελλάδα, τους Juniors.Θεωρείται δε και όχι άδικα ότι ο Αλέκος Καρακαντάς υπήρξε ο πιο χαρισματικός Έλληνας κιθαρίστας που πέρασε ποτέ από την Ελληνική ροκ σκηνή. Ο Καρακαντάς έφυγε προχθές στα 70 του χρόνια ξεχασμένος σχεδόν απ' όλους ,απένταρος και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ζωή του φέρθηκε με τόση σκληρότητα , όσο το ταλέντο που είχε.
Στο απόγειο της δόξας του με το συγκρότημα των Jouniors- τότε που σε κάθε τους εμφάνιση συγκεντρώνονταν πάνω από 3000 άτομα για να τους παρακολουθήσουν- ήρθε το μοιραίο αυτοκινητικό δυστύχημα του Οκτώβρη του 1965 να κόψει το νήμα της ζωής του Θάνου Σουγιούλ και να αφήσει τον Αλέκο Καρακαντά σε πολυήμερο κώμα,με ένα σοβαρό τραυματισμό στο χέρι και μόνιμη παθολογική αμνησία. Ο τραυματισμός στο χέρι έγινε η αιτία να μη μπορεί να ξαναπαίξει κιθάρα στο επίπεδο που έπαιζε πριν το ατύχημα. Τον τραυματισμένο Αλέκο αντικατέστησε ο Έρικ Κλάπτον στην περίφημη συναυλία της Τερψιθέας που έγινε στην μνήμη του Θάνου Σουγιούλ. Οι δυο κιθαρίστες έπαιζαν μαζί τζαμάροντας για καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού του 1965. Μετά την μοιραία διάλυση των Juniors ο Καρακαντάς σχημάτησε τους We Five, με τους Ντέμη Ρούσσο, Μάκη Σαλιάρη, Λάκη Βλαβιανό και Σπύρο Μεταξά. Οι We Five ανοίγουν την συναυλία των Rolling Stones το 1967 στο γήπεδο της Λεωφόρου. Οι ηχογραφήσεις με τους We Five δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού οι ηχολήπτες της εποχής δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το παίξιμο της κιθάρας με χρήση παραμόρφωσης (Fuzz) από τον Καρακαντά με αποτέλεσμα να αφαιρούν από την ηχογράφηση το ήχο που έβγαινε από το Fuzzbox. Με άλλα λόγια ηχογραφούνταν ο μισός ήχος από αυτόν που παράγονταν από την κιθάρα. 
Ο Καρακαντάς θα παίξει Lead κιθάρα στο δίσκο του Γιώργου Ρωμανού "Δυο μικρά γαλάζια άλογα" (1968) που θεωρείται ίσως από τις πιο αντιπροσωπευτικές ηχογραφήσεις του Καρακαντά για εκείνη την περίοδο.Το 1973 βρίσκεται στην Γαλλία με τους Axis με τους οποίους γνωρίζει επιτυχία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 . Έπαιξε για τελευταία φορά κιθάρα στο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοϊτη: Ζωντανοί στο Κύτταρο-Σκηνές Ροκ (2006) Αντί άλλου επίλογου θα αναρτήσω ένα τραγούδι που ο ίδιος θεωρούσε ότι ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό , του ήχου της κιθάρας του.Πρόκειται για ένα τραγούδι που ηχογράφησε με τους Axis, το  Thought. Μια αποκλειστικά δική του σύνθεση ή όπως ο ίδιος είχε δηλώσει "στο “Τhought” είμαι μόνο εγώ"

https://youtu.be/Gbqqm8A45vE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου