Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ)






Φωτογραφία του χρήστη Jo Di.









Σύμφωνα με στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα εξαιτίας χρεών και απειλών κατασχέσεων οικίας .Συγκεκριμένα, το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000. Παράλληλα, ιδιαίτερος προβληματισμός προκύπτει από την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών (κατά 35%) εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ενώ από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014.


Αυτό το κείμενο που μόλις διαβάσατε είναι το εισαγωγικό μέρος της ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Κ. Χρυσόγονος,στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά είναι μόνο ένα μέρος από τα ανατριχιαστικά στοιχεία που συνοδεύουν την εποχή των μνημονίων και έχουν να κάνουν με την Υγεία του πληθυσμού. Σήμερα κάπου διάβασα ότι είναι η Παγκόσμια ημέρα της Υγείας. Αισθάνθηκα ότι μόλις είχα διαβάσει ένα αστείο. Στο προτεκτοράτο του Νότου η Υγεία υπήρξε από τα πρώτα θύματα της κρίσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα δημόσια νοσοκομεία ζουν καθημερινά συνθήκες "πολέμου" αφού στερούνται προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Η πρόσβαση στο φάρμακο γίνεται όλο και δυσκολότερη για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της οποίας η έκταση μεγαλώνει καθημερινά. "Συμπτωματικά" αυτή η κοινωνική ομάδα αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν την μεσαία τάξη και σήμερα αντιπροσωπεύει την τάξη των νεόπτωχων(Δείτε σχετικό διάγραμμα στο τέλος του άρθρου). Είναι η ίδια ομάδα που της περικόπηκε ο μισθός κατά 40%  οι συντάξεις μειώθηκαν 13(!) φορές σε μια 7ετία, παράλληλα αυξήθηκε η φορολογία (μείωση αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ κλπ) και ταυτόχρονα η ανεργία κάλπασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Είναι η ίδια ομάδα που βλέπει τον ένα στους δύο νέους άνεργο και όλους χωρίς όνειρα. Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός που προανέφερα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θάνατοι κατά  90.000 σπάζοντας ρεκόρ πενταετίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι προφανές ότι δεν αφορά τα προτεκτοράτα και γενικά ομάδες που ανήκουν στο περιθώριο του πλαισίου που έχουν καθορίσει οι περίφημες "αγορές". Εδώ στο προτεκτοράτο περιμένουμε τα "νέα μέτρα" που θα μας εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο, όπως περιμένουμε και τους οικονομικούς επιδρομείς για να καταληστέψουν ότι έχει απομείνει από αυτό που κάποτε λέγονταν δημόσια περιουσία και όλα αυτά με την πρόθυμη ψήφο κάποιων που νομίζουν ότι ορίζουν τις τύχες αυτού του τόπου και που  απαξιώ να  αναφέρω ακόμα και το όνομά τους.

Φωτογραφία του χρήστη Jo Di.


Ένα διαρκές έγκλημα .... Ακούστε τι καταγγέλει μια ειδικευόμενη γιατρός το 2013 https://youtu.be/1nqZ5j5ZCRA...σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.(http://www.capital.gr/epikairotita/3181067/guardian-i-dimosia-ugeia-stin-ellada-katarreei)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου