Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΟ ΤΟΥ JIMI HENDRIX












Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του Jimi Hendrix και εκ των  σημαντικότερων της μουσικής του 20ου αιώνα, το καλσικό Are Experience, αποφάσισα να γράψω κάτι γύρω από μια συγχορδία (ακόρντο) που ακούγεται στο εμβληματικό τραγούδι του άλμπουμ, το Purple Haze,και η οποία δίνει έναν ιδιαίτερο και μοναδικό ηχόχρωμα στο τραγούδι.
Πρόκειται για το ακόρντο Ε7(#9) ΜΙ εβδόμης,δίεση ενάτης η αλλιώς το ακόρντο του Jimi Hendrix.
Το ακόρντο αυτό δεν το εφήυρε ο Jimi Hendrix.Το χρησιμοποιούσαν πριν από αυτό πολλοί μουσικοί της Jazz.Αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποίησε ο Hendrix στην σύνθεση της μουσικής του είναι μοναδικός και έγινε η αιτία να υιοθετηθεί αυτό το "jazz" ακόρντο από πολλούς μεγάλους rock κιθαρίστες αλλά και να ακουστεί έκτοτε σε πολλά είδη μουσικής όπως : r'n'b, mainstream rock, funk, hip-hop.



Η πρώτη καταγραφή της χρήσης αυτού του ακόρντου από τον Jimi Hendrix, βρίσκεται στο τραγούδι του συγκροτήματος τον Isley Brothers ,Testify pt1&2 (1964), του οποίου ήταν μέλος ο Hendrix πριν ξεκινήσει την σόλο καριέρα το 1966.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι  Gleebeek και Shapiro στο βιβλίο τους Jimi Hendrix: Electric Gypsy (1995), αυτό το ακόρντο είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία του βρώμικου,ακατέργαστου,με μεταλλικές γωνίες ήχου των τραγουδιών του Hendrix. Η χρήση αυτού του ακόρντου αλλά και άλλων που δεν ακολουθούν την πεπατημένη ανάπτυξη πάνω στην ταστιέρα της κιθάρας(βοήθησαν σε αυτό τα μεγάλα δάκτυλα του κιθαρίστα που πολλές φορές χρησιμοποιούσε τον αντίχειρα για να παίζει νότες στην έκτη χορδή αντί να παίξει "ορθόδοξα" με μπαρέ) είχαν σαν αποτέλεσμα να δώσουν νέα ηχητικά χρώματα στη μουσική του μεγάλου κιθαρίστα, μια μουσική που προέρχεται βαθιά μέσα από της ρίζες της μαύρης μουσικής παράδοσης δηλ. τα Blues.
Ο συγγραφέας John Perry, αναφέρει για αυτό  στο βιβλίο του Jimi Hendrix : Electric Ladyland: "ολόκληρη η κλίμακα blues συμπυκνωμένη σε μία μόνο συγχορδία" 
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ο Hendrix είναι ο μοναδικός κιθαρίστας που έχουν δώσει το όνομά του σε ένα ακόρντο.
     
το τραγούδι Purple Haze:https://youtu.be/cJunCsrhJjg

(*) στη φωτογραφία εικονίζεται ο Hendrix να παίζει το περίφημο, αγαπημένο του ακόρντο.


Πηγές: quitar world, wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου