Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΕΦΗΜΕΡΟΣ: ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ







Αποτέλεσμα εικόνας για κωστας εφήμερος





Μόλις έμαθα και είμαι σοκαρισμένος, ότι πριν μερικές ώρες έφυγε από την ζωή,από ανακοπή καρδιάς, ο 42χρονος δημοσιογράφος Κώστας Εφήμερος . Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και ήταν ιδρυτής του ειδησεογραφικού ιστοτόπου, The Press Project.Ενός πρωτοποριακού δημοσιογραφικού εγχειρήματος που τάραξε τα βαλτωμένα νερά της δημοσιογραφίας και που δεν δίστασε να πάει κόντρα σε όλους. Μεγάλες του επιτυχίες η δημοσίευση των wikileaks,του οικονομικού σκανδάλου του Λουξεμβούργου,οι τηλεοπτικές διαδικτυακές εκπομπές -συνεντεύξεις,οι ζωντανές αναμεταδόσεις από πορείες και άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως η μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ μέσω διαδικτύου την εποχή που η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την δημόσια τηλεόραση.
Στην μνήμη του Κώστα Εφήμερου θα αναδημοσιεύσω ένα κείμενο που έγραψε για αυτόν ένας δημοσιογράφος, που εκτιμώ πολύ, ο Αρης Χατζηστεφάνου. Μέσα από τον ειδησεογραφικό του ιστότοπο το infowar, αποχαιρετά τον πρωτοπόρο δημοσιογράφο.


"Ο Κώστας Εφήμερος έφυγε σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Ο Εφήμερος ήταν ο Μαγκάιβερ του διαδικτύου. Ένας άνθρωπος-ορχήστρα που μπορούσε σε λίγες ώρες να στήσει εφαρμογές για τις οποίες εταιρείες θα χρειάζονταν εβδομάδες ή και μήνες.
Σε λίγα λεπτά από την πρώτη κυκλοφορία των Wikileaks είχε φτιάξει μια μηχανή αναζήτησης για να αλιεύουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες. Έστηνε ζωντανές συνδέσεις με τον Στόλο της Ελευθερίας, στα ανοιχτά της Μεσογείου, και με τις πλατείες των αγανακτισμένων σε κάθε σημείο της Ελλάδας.
Ως παραγωγός του Debtocracy άνοιξε νέους δρόμους στις αυτοχρηματοδοτούμενες παραγωγές στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Χωρίς αυτόν θα ήταν πρακτικά αδύνατο να ολοκληρώσουμε μια παραγωγή που σκόνταφτε καθημερινά σε κάθε λογής μικρά και μεγάλα τεχνικά εμπόδια.
Η είσοδός του στη δημοσιογραφία, με το The Press Project, έσπασε με εντυπωσιακό τρόπο τα στεγανά της κυρίαρχης ενημέρωσης. Παρήγαγε έρευνες με κορυφαίους Έλληνες δημοσιογράφους, που μέχρι χτες έβρισκες μόνο στα μεγάλα «μαγαζιά».
Μπορεί ακόμη να μην έχει βρεθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο που θα στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα (εδώ δεν το βρήκαν οι New York Times και ο Guardian) αλλά και μόνο η ύπαρξή του αποτελεί κομβικό σημείο για τη ενημέρωση στην Ελλάδα, από το οποίο θα διδαχθούν γενιές δημοσιογράφων.
Δεν πίστεψα ποτέ ότι τα αποχαιρετιστήρια κείμενα πρέπει να έχουν χαρακτήρα «στρογυλλέματος» παλαιών διαφορών ή χαρακτηριστικά αγιογραφίας (και νομίζω το ίδιο θα σκεφτόταν και ο ίδιος). Η λίστα όμως με τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Εφήμερου ήταν τόσο μεγάλη που δεν αφήνει χώρο για άλλες σκέψεις.
Στα 42 του χρόνια ο Εφήμερος είχε μια ζωή «φορτωμένη» με εμπειρίες και επιτυχίες όσο ελάχιστοι άνθρωποι.
Στη Γρανέτα και την οικογένειά του στέλνουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια"


Στην μνήμη του, το ντοκιμαντέρ του οποίου υπήρξε παραγωγός: η Χρεοκρατία, του Άρη Χατζηστεφάνου...

https://youtu.be/8jOQvOf4MNI

Πως αναγγέλθηκε ο θάνατος του Κώστα "Εφήμερου" Παπαδόπουλου από τη δημόσια τηλεόραση:
https://youtu.be/st9vmP9Pj-A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου