Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ










Τυχαία έπεσε στην αντίληψη μου μια ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων στην μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση που υπάρχει στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια η ΓΕΝΟΠ τάχθηκε υπέρ της στάσης του Τράμπ έναντι στην Συνθήκη του Παρισιού (Συνθήκη για την κλιματική αλλαγή του Πλανήτη) από την οποία απέσυρε την Αμερική προβληματίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η ΓΕΝΟΠ πήγε ένα βήμα πιο μπροστά καταγγέλλοντας ότι η  υπερθέρμανση του Πλανήτη είναι μια καλοστημένη απάτη από συμφέροντα κινέζικης προέλευσης. 
Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ:
(http://genop.gr/%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%80-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AE/)

Αυτό όμως που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο καταιγισμός χλευαστικών και άνευ ουσιαστικών επιχειρημάτων από συγκεκριμένα γνωστά φιλομνημονιακά (φιλογερμανικά) φερέφωνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κυριολεκτικά ξεσάλωσαν.
Έκανα μια μικρή έρευνα γύρω από τον τρόπο παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και στον κόσμο. Τα ευρήματα ήταν εξόχως ενδιαφέροντα. Θα σας τα παρουσιάσω εν συντομία.
Η Ελλάδα ως επί τω πλείστων στηρίζεται στα κοιτάσματα του λιγνίτη που διαθέτει στο υπέδαφός της προκειμένου να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και να διαθέτει ενεργειακή αυτονομία.
 Η ΔΕΗ είναι μακράν η μεγαλύτερη ελληνική εξορυκτική βιομηχανία, αφού εξορύσσει για ιδιόχρηση λιγνίτη μεγάλης εμπορικής αξίας διατηρώντας την δεσπόζουσα θέση που κατέχει η συγκεκριμένη εταιρεία μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών σε διεθνές επίπεδο (3η θέση στην ΕΕ και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων παραγωγών λιγνίτη παγκοσμίως)Η χρήση δε του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σημαντική συνεισφορά στην αύξηση το εθνικού προϊόντος, αποφέροντας ταυτόχρονα στην Ελλάδα μεγάλη εξοικονόμηση συναλλάγματος. Ο λιγνίτης είναι καύσιμο στρατηγικής σημασίας, γιατί έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και ελέγξιμη τιμή και παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού μη εξαρτώμενος από εξωγενείς πηγές. Συγχρόνως, προσφέρει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Να σημειωθεί εδώ ότι η πρώτη χώρα σε παραγωγή λιγνίτη με ποσότητα 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας άρα και τριπλάσια κατανάλωση αλλά και ρύπων είναι η ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει πιεστεί ασφυκτικά από τους "δανειστές" (βλ.Γερμανία) να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που αποτελούν το 40% της περιουσίας της. Για αυτές τις μονάδες που παράγουν κατ' άλλα βρώμικο και ρυπογόνο προϊόν κονταροκτυπιούνται για να το αποκτήσουν 3 ισχυροί μνηστήρες : η ΕΛΠΕ (ELPEDISON) και οι όμιλοι των ΜΠΟΜΠΟΛΑ και ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΥ. 
Τέλος οι χλευαστές των εργαζομένων της ΔΕΗ, που τόλμησαν να πουν τη γνώμη τους, τυχαίνει να είναι υπέρμαχοι της παραγωγής της λεγόμενης "πράσινης ενέργειας" η οποία πιστεύεται ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον. Βασική πηγή παραγωγής αυτού του είδους της ενέργειας είναι οι ανεμογεννήτριες .
Αλιεύοντας στοιχεία από το διαδίκτυο βρήκα τους πέντε μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο .Τα ευρήματα δεν με εξέπληξαν. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ κατέχει τα πρωτεία αφού έχει δύο εταιρείες στην πρώτη πεντάδα. Την SIEMENS (4990MW) και η ENERCON GmbH (3.735 MW). Αμφότερες δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.

Δεν θα σχολιάσω τίποτε άλλο. Σας αφήνω να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Αν κάποιοι θελήσετε να το ψάξετε περισσότερο θα ανακαλύψετε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου