Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΑΛΙΔΙΟ ΧΑΠΙΩΝ ΓΙΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;







Related image







Σήμερα θα σας πω μια ιστορία που μπορεί να μην είναι χριστουγεννιάτικη αλλά είναι ενδιαφέρουσα και πέρα για πέρα αληθινή. Πρόκειται για μια ιστορία όπου ένα μικρό γυάλινο φιαλίδιο έγινε ο καθοριστικός παράγοντας για να απολαύσουμε έναν μοναδικό ήχο από την κιθάρα του Duane Allman. Έναν ήχο που παραμένει μοναδικός και έγινε το σήμα κατατεθέν αυτού του θρυλικού και πρόωρα χαμένου κιθαρίστα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Η μουσική πορεία του Duane "Skydog" Allman είναι μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση στην ιστορία της μουσικής. Στην σύντομη ζωή του -έζησε μόλις 24 χρόνια- κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το μουσικό του ίχνος και να γίνει ο σημαντικότερος slide κιθαρίστας του καιρού του αν όχι ολόκληρης της ιστορίας της μπλουζ μουσικής. Μετείχε σε ιστορικές ηχογραφήσεις ως μουσικός στούντιο αλλά και ως ιδρυτής και ηγέτης της θρυλικής μπάντας των Allman Brothers. Η ζωντανή ηχογράφηση των τελευταίων στο ιστορικό πλέον Filmore East της Νέας Υόρκης το 1971, θεωρείται το καλύτερο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ για την ροκ μουσική. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την συμμετοχή στις ηχογραφήσεις του κλασικότερου άλμπουμ του Κλάπτον : Layla and other assorted love songs, όπου ο χαρακτηριστικός ήχος της κιθάρας του έδωσε μια ιδιαίτερη αισθαντικότητα στα κομμάτια καθιστώντας τα σημεία αναφοράς για κάθε κιθαρίστα, πέρα της επιτυχίας που είχαν στο ευρύ κοινό. Για να μακρολογώ , χρειάστηκε μόλις 24 μήνες για να γίνει ένας από τους πιο εμβληματικούς κιθαρίστες της ροκ μουσικής.
Αφού έδωσα τις απαραίτητες συστάσεις ας γνωρίσουμε πως απέκτησε αυτό το χαρακτηριστικό ήχο το παίξιμό του.
Ήταν το 1968 όταν τα 22α γενέθλιά του τον βρήκαν να αναρρώνει έπειτα από ένα τραυματισμό του αριστερού του αγκώνα, απόρροια της πτώσης του από την ράχη ενός αλόγου.Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή ο  Duane προσπαθούσε να "βρει" τον ήχο εκείνο που θα τον έκανε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους κιθαρίστες κάνοντας διάφορους πειραματισμούς, χωρίς όμως κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το ατύχημα και ο πόνος από αυτό, τον είχαν εκνευρίσει, αφού ήταν τροχοπέδη για τις προσπάθειες του. 
Εκείνη την ημέρα λοιπόν, στην 22η επέτειο των γενεθλίων του, ο μικρότερος αδερφός αδερφός του Gregg του έκανε δώρο τον πρώτο δίσκο του Taj Mahal  που μόλις είχε κυκλοφορήσει μαζί με ένα μπουκαλάκι με χάπια  Coricidin - κάτι αντίστοιχο της ασπιρίνης -για να ανακουφιστεί από τον πόνο. Τα άφησε έξω από την εξώπορτα και έφυγε αφού ο αδερφός του ήταν θυμωμένος μαζί γιατί τον θεωρούσε υπαίτιο για το ατύχημα. 
Μετά από δύο ώρες  κτύπησε το τηλέφωνο στο σπιτιού του Gregg. Στην άλλη άκρη της γραμμής  ήταν ο Duane που ενθουσιασμένος του είπε. "Αδερφούλη, αδερφούλη έλα αμέσως εδώ!". Πραγματικά πήγε και αντίκρισε έκπληκτος τον Duane να παίζει slide κιθάρα με το μπουκαλάκι του Coricidin περασμένο στo δάκτυλό του ,αφού πρώτα το είχε αδειάσει από τα χάπια και είχε ξεπλύνει την ετικέτα, το τραγούδι από το δίσκο του Taj Mahal,  Statesboro Blues. Ένα παλιό μπλουζ τραγούδι του Blind Willie McTell. Ο ήχος που αναζητούσε ο Duane μόλις είχε γεννηθεί. Να σημειωθεί ότι ,σύμφωνα με την διήγηση του αδερφού του, δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή slide. Έκτοτε δεν αποχωρίστηκε ποτέ το φιαλίδιο του Coricidin. Το τραγούδι   Statesboro Blues έγινε το σήμα κατατεθέν των  Allman Brothers το οποίο το έπαιζαν σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση. 
Τον ήχο του Duane Allman προσπάθησαν να το μιμηθούν δεκάδες κιθαρίστες κάνοντας τα μπουκαλάκια του Coricidin τα πιο διάσημα φιαλίδια φαρμάκων στη μουσική. Η φαρμακευτική εταιρεία έπαψε να τα κυκλοφορεί το 1970. Από τότε τα μπουκαλάκια αυτά πήραν σχεδόν μυθικές διαστάσεις μεταξύ των μουσικών. Σήμερα τα αυθεντικά φιαλίδια είναι δυσεύρετα και κοστίζουν πάνω από 150 δολάρια.

Image result for coricidin bottle slide



Κλείνοντας το άρθρο θα αναρτήσω ένα βίντεο που βρήκα στο you tube που αφορά όλα τα παραπάνω. Ένας κιθαρίστας παίζει με το τρόπο που έπαιζε ο Duane Allman . To ενδιαφέρον εντοπίζεται  στο ότι τα πλάνα δείχνουν ευκρινώς το παίξιμο με slide και μπορεί κάποιος να ταξιδέψει νοερά πίσω στο 1968 και να φανταστεί την στιγμή που ο θρυλικός κιθαρίστας έπαιξε για πρώτη φορά slide. Αυτό το βίντεο στάθηκε η αφορμή για να γραφτεί αυτό το άρθρο.

σ.σ. Ο κιθαρίστας του βίντεο παίζει πάνω από το τραγούδι των Allman Brothers Statesboro Blues, τα μέρη της κιθάρας του Duane Allman. Το σόλο που ακούγεται από το 2:39 μέχρι το 3:24 είναι του Dickey Betts , του δεύτερου κιθαρίστα του συγκροτήματος. Σε αυτό το σημείο ο Duane Allman παίζει το ρυθμικό μέρος χωρίς χρήση slide.


https://youtu.be/vUxnIkiSJSk






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου