Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ROBERT FINLEY: Η ΚΑΥΤΗ SOUTHERN SOUL ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ!!





Image result for robert finley









O Robert Finley είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, τραγουδιστή και συνθέτη των μπλουζ. Έπρεπε να περάσουν 6 δεκαετίες για να καταφέρει να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο που είχε τίτλο Age Don't Mean a Thing και κυκλοφόρησε το 2016. Ο δίσκος αυτός υπήρξε μια έκπληξη αφού έσφιζε από ενέργεια και φρεσκάδα και ήταν γεμάτος από ήχους και στοιχεία που είχαμε χρόνια να ακούσουμε και τα οποία μας παραπέμπουν στον ήχο του Μέμφις και της deep southern soul.

Ο Robert Finley που κατάγεται από το  Bernice,της Louisiana είναι ένας μπλουζμαν που η μουσική του εμπεριέχει στοιχεία από την σόουλ το γκόσπελ και το ρυθμ ν μπλουζ.Αγόρασε μια κιθάρα στα 11 του χρόνια και άρχισε να μαθαίνει μόνος του ακούγοντας τραγούδια. Είναι ένας αυτοδίδακτος κιθαρίστας που συνεχίζει να εκπαιδεύεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα μετείχε και σε διάφορα εκκλησιαστικά φωνητικά συγκροτήματα κατά την εφηβική του ηλικία την δεκαετία του '60. Το 1970 κατατάχτηκε στο Στρατό και έλαβε την ειδικότητα του τεχνικού ελικοπτέρων σε μοίρα που είχε έδρα στην Γερμανία. Γρήγορα όμως αναγνωρίστηκε το ταλέντο του στην μουσική και έτσι ηγήθηκε στρατιωτικής μπάντας η οποία περιόδευε σε όλα τα αμερικάνικα στρατόπεδα στην Ευρώπη παίζοντας την μουσική και τα τραγούδια των  Issac Hayes και Marvin Gaye μέχρι την ημέρα που ολοκλήρωσε τη θητεία του. Επιστρέφοντας στην Αμερική ακολούθησε το επάγγελμα του ξυλουργού και κατά τον ελεύθερο χρόνο του ασχολούνταν με τη μουσική. Είχε δημιουργήσει μια γκόσπελ  μπάντα με όνομα Brother Finley and the Gospel Sisters παίζοντας συχνά στο δρόμο κάτι πολύ συνηθισμένο στην Αμερική. Χρόνια αργότερα, προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την ξυλουργική. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορεί να υποστηρίξει και την μουσική του δραστηριότητα.Ωστόσο, συνέχισε να συναντά ένα μέλος του ιδρύματος Music Maker Foundation (ένας οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση της σταδιοδρομίας των μπλουζ μουσικών) που τον βοήθησε να κάνει μια ευπρόσδεκτη επιστροφή στη σκηνή. Έγραψε το ντεμπούτο του σόλο άλμπουμ, το Age Do not Mean Thing, μέσω Big Legal Mess στα τέλη του 2016 το οποίο αποτελούνταν αποκλειστικά από δικές του συνθέσεις. Γραμμένο εξ ολοκλήρου από τον ίδιο τον Finley, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Memphis,του Tennessee με τον Bruce Watson (Junior Kimbrough, Hasil Adkins)και φιλοξενούμενους το συγκρότημα τζαζ με έδρα το Memphis, τους Bo-Keys. Το άλμπουμ ήταν όπως προείπα μια έκπληξη και έφερε στοιχεία των καλλιτεχνών όπως James Brown ,  B.B. King,  Booker T Jones and MG's. Με άλλα λόγια το πνεύμα της Stax Records και η καυτή southern soul ήταν πάλι εδώ.
Η αίσθηση που προκάλεσε το δισκογραφικό ντεμπούτο κίνησε το ενδιαφέρον του  Dan Auerbach (BLACK KEYS) ο οποίος συνεργάστηκε με τον Finley για την ηχογράφηση   soundtrack μιας κομικ νουβέλας με τίτλο Murder Ballads. Φαίνεται ότι ταίριαξαν μουσικά και έτσι ο  Finley ξαναμπήκε στο στούντιο και ηχογράφησε το 2ο άλμπουμ του με παραγωγό τον Dan Auerbach. Το άλμπουμ που έχει τίτλο Goin' Platinum θα κυκλοφορήσει σε 2 ημέρες από σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου. Εντούτοις έχουμε  πάρει μια γεύση για το τι θα περιέχει αφού ακούγεται ήδη στο ραδιόφωνο το πρώτο τραγούδι από αυτό το οποίο είναι εξαιρετικό. 

Ακούστε το εδώ: https://youtu.be/poodKKzqz9Q




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου