Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ NEIL YOUNG



















Ακούγοντας από το πρωί μουσική, αποφάσισα να σας μιλήσω για το τραγούδι που ακούω μόλις τώρα. Πρόκειται για το τραγούδι του Neil Young ,Powderfinger, το οποίο περιλαμβάνεται στην "ηλεκτρική πλευρά"του κλασικού δίσκου Rust never sleeps (η σκουριά δεν κοιμάται ποτέ).
Το τραγούδι είναι η μεταθανάτια αφήγηση ενός 22χρονου νεαρού που αποφάσισε να υπερασπιστεί την οικογένεια του έναντι κάποιων εισβολέων που έρχονταν με πολεμικό πλοίο από την πλευρά του ποταμιού. Οι μεγαλύτεροι της οικογένειας ήταν απόντες και έτσι το βάρος της απόφασης και δράσης έπεσε στο νεαρό. Ο οποίος πήρε το τουφέκι του πατέρα του και πήγε στην όχθη να αντιμετωπίσει τους εισβολείς που ήδη άρχισαν να βάλουν με πυρά. Η πρώτη τους βολή βρήκε την προκυμαία. Ο νεαρός σήκωσε το τουφέκι να πυροβολήσει και είδε το πρόσωπό του να εκτινάσσεται προς τον ουρανό, αφήνοντας πίσω του τόσα πράγματα ανολοκλήρωτα ....
Το τραγούδι έχει ψηφιστεί ως από τα 500 καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ και θεωρείται από το περιοδικό Rolling Stone το καλύτερο που έχει γράψει ο Neil Young.
Το τραγούδι ξεκινά με μια μελωδία στην ακουστική κιθάρα και περιγράφει μια ήρεμη σκηνή δίπλα στο ποτάμι. Η μουσική όσο προχωρά το τραγούδι ανεβαίνει σε ένταση μα τις ηλεκτρικές κιθάρες να βγαίνουν μπροστά. Η κορύφωση έρχεται με ένα εξαιρετικό κιθαριστικό του Neil Young όταν το τραγούδι φτάνει στην περιγραφή του θανάτου του νεαρού. Ένας δημοσιογράφος εύστοχα παρομοίωσε αυτό το τραγούδι με την κλασική σκηνή της ταινίας του Κόπολα, Αποκάλυψη Τώρα, όπου αμερικανικά ελικόπτερα βομβαρδίζουν και ισοπεδώνουν ένα φιλήσυχο χωριό στο Βιετνάμ υπό τους ήχους της μουσικής του Βάγκνερ.
Ίσως γνωρίζετε ότι ο Neil Young και συγκεκριμένα ένα τραγούδι του, το Southern Man έγινε η αιτία για να γράψουν οι Lynyrd Skynyrd το κλασικότερό τους τραγούδι το Sweet Home Alabama.Μέσα από τους στίχους του οποίου εγκαλούσαν τον Neil Young για το καυστικό τραγούδι που είχε γράψει για τους ανθρώπους του Νότου. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο Neil Young ανακάλεσε και ταυτόχρονα ανέπτυξε μια δυνατή φιλία με τον στιχουργό του τραγουδιού και ηγέτη των Lynyrd Skynyrd , Ronnie Van Zant.
Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με το τραγούδι Powderfinger; Το τραγούδι αυτό το έγραψε ο Young για να το συμπεριλάβουν οι Lynyrd Skynyrd στον επόμενο δίσκο! Μάλιστα έδωσε μια ηχογραφημένη κόποια στον φίλο του τον Ronnie Van Zant. Δυστυχώς όμως το τραγούδι δεν ηχογραφήθηκε ποτέ αφού το συγκρότημα των Skynyrd κυριολεκτικά ξεκληρίστηκε σε αεροπορικό ατύχημα τον Οκτώβριο του 1997. 'Ετσι το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Young ,Rust Never Sleeps που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1979 που περιελάμβανε τραγούδια που είχαν ηχογραφηθεί από το 1975 μέχρι το 1978.

Το τραγούδι μπορείτε να το ακούσετε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου