Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

SLOWHAND





Image result for ERIC CLAPTON SLOWHAND




Διάβασα ένα άρθρο από γνωστό και "έγκυρο"  site που αφορούσε τον Ερικ Κλάπτον το οποίο περιέχει αρκετές ανακρίβειες και οδηγεί τον αδαή αναγνώστη σε λανθασμένες εντυπώσεις. Βρισκόμαστε στο 2018 και όχι στο 1978 όπου δεν υπήρχε τίποτε άλλο πέρα των περιοδικών Ποπ και Ροκ και ΗΧΟΥ&HI-FI όπου κάποιος μπορούσε να αντλήσει κάποιες φτωχές πληροφορίες για κάποιον ροκ μουσικό. Σήμερα η πληροφορία διατίθενται απλόχερα αρκεί κάποιος να θελήσει να την βρει. 

Να μη κουράζω όμως. Μπαίνω στην ουσία. Θα αναφερθώ μόνο σε μια από τις ανακρίβειες του άρθρου που πραγματικά μπερδεύει τον αναγνώστη. Λένε οι συντάκτες(protagon team) του άρθρου σε κάποιο σημείο:

"Τότε είναι που αποκτά το παρατσούκλι «slowhand» («αργοχέρης»), λόγω του αργού φαινομενικά τρόπου που έπαιζε ενώ η κιθάρα έβγαζε… φωτιές".

Τι εννοούν οι ποιητές; Άντε βγάλε άκρη .... 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας .

 Το "Slowhand" είναι όντως το ψευδώνυμο του Ερικ Κλάπτον, αλλά όχι γιατί παίζει αργά την κιθάρα του. Ας δούμε λοιπόν από που προήλθε. Το 1964 ο Ερικ Κλάπτον έπαιζε με το συγκρότημα των Yardbirds. Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος στο βιβλίο "Autobiography"(2007), εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσε χορδές μικρού διαμετρήματος (light gauge) για να κάνει εύκολα "σηκώματα".Όταν ανέβαινε η ένταση του παιξίματος και τον έπιανε φρενίτιδα , τότε έσπαγε από το τέντωμα τουλάχιστον μια χορδή. Τότε το 1964 ο πιτσιρικάς Κλάπτον δεν είχε την πολυτέλεια να διαθέτει μια δεύτερη κιθάρα ώστε να συνεχίσει να παίζει. Έτσι αναγκάζονταν να αλλάζει την σπασμένη χορδή επί σκηνής ώστε να συνεχίσει να παίζει. Μόνο που δεν τα κατάφερνε να την αλλάξει πολύ γρήγορα. Το ακροατήριο λοιπόν που ήταν Βρετανοί, συνήθιζε να χειροκροτεί αργά (slow-handclap) μια καθαρά βρετανική συνήθεια που συναντάται σε αθλητικά γεγονότα και σε συναυλίες με την οποία το κοινό  εκφράζει την πλήξη του ή την απογοήτευσή του.
Ο μάνατζερ του συγκροτήματος , George Gomelsky εμπνεύστηκε από αυτό το αργό χειροκρότημα και έβγαλε στον Κλάπτον το γνωστό ψευδώνυμο Slowhand.

Το 1977 o Eric Clapton κυκλοφόρησε ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ του το οποίο είχε ως τίτλο το ψευδώνυμό του. Όλοι θα έχετε ακούσει το παρακάτω τραγούδι που περιέχεται σε εκείνο το δίσκο.


Να είστε επιφυλακτικοί σε ότι διαβάζετε και να διασταυρώνετε την πληροφορία.



πηγές : guitar world // american blues scene // whereseric.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου