Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΤΗ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ







     Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται σε πολλά ΜΜΕ από νωρίς σήμερα, το πρωί έκλεισε τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση με τους «δανειστές» .
 Μετά από πολύωρη μάχη – έχει καταντήσει αηδία αυτό το κλισέ -στα μαρμαρένια αλώνια οι σύγχρονοι  Διγενήδες υπέκυψαν και μαζί με αυτούς το 75%  δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια» ,των οποίων πλέον δεν προστατεύεται 100% η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Για άλλη μια φορά οι «δανειστές» επέβαλαν την άποψη τους που παρέκκλινε ελάχιστα από την αρχική τους πρόταση. 
Δείτε εδώ πως ξεκίνησε η διαπραγμάτευση που από τότε ήταν χαμένη για την κυβέρνηση και η οποία φαίνεται ότι θυσίασε την προστασία της πρώτης κατοικίας για να σωθούν οι τράπεζες όπως φαίνεται από τη δήλωση της κας Γεροβασίλη, που περιέχεται στο τότε 'άρθρο μου  (http://kontrastokyma.blogspot.gr/2015/10/blog-post_20.html#more  )


Μόλις το 25% των δανείων πληροί τις προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν και προστατεύεται 100%  δηλ. έχει ακίνητο που εκτιμάται μέχρι 170.000 και ετήσιο μεικτό εισόδημα από 8000- 20000(τετραμελής οικογένεια).
Ένα ποσοστό της τάξης του 33%-37% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, που αφορά στα μεσαία οικονομικά στρώματα, για να προστατέψουν το σπίτι τους από τη ρευστοποίηση θα πρέπει να αποδείξουν ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Τα κριτήρια για αυτή την κατηγορία είναι η εκτιμώμενη αξία του ακινήτου να φτάνει μέχρι τις 230000ευρώ και το ετήσιο μεικτό εισόδημα τα 13000 ευρώ για ένα άτομο και  35000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Το υπόλοιπο ποσοστό που περισσεύει δηλ το 38- 42% δεν έχει καμιά προστασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται σε 400000. Ο κίνδυνος που υπάρχει για την εκποίηση της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες αφορά 300000 από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου